gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.03.2015 Pražské portování v roce 2015 (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
V tradičním termínu na začátku března, na tradičním místě ve stodůleckém Mlejně, za tradičního zvukového zajištění Páji Jindráka, za tradičního moderátorského doprovodu Petra Bohuslava a za také tradičního organizátorského dozoru Marušky Navrátilové se konalo v již tradičních dvou dnech Pražské portování, přesněji jeho předkola. V porotě zasedla tradičně moje maličkost a – tady již tradice končí – další členové poroty byli porotci v tomto případě poprvé: Bohuslav Zatloukal (Hudba Praha, skupina Luboše Pospíšila), Jamajka Koblicová (Verumka, Máci), Tomáš Kaňka (Vlak na Dobříš, skupina Tomáše Linky, EKGM) a Víťa Vacovský (Kamarádi z Rokycan, člen organizačního štábu v Plzni). Netradiční byl i počet soutěžících, po delší době přesáhl třicítku: Třicet dva, a vesměs to byla nová jména.
Bohužel, kvantita zastínila kvalitu, a tak ačkoliv porota počítala, že vybere kolem 12 - 13 postupujících do finále pražského oblastního kola, shodla se na deseti, jako vždy ale bez výjimky a pochybností. Základní bolestí většiny soutěžících sólistů byl prostě nedostatek invence. Písně plynuly vcelku bez nápadů či záchytných bodů jak v písních samotných, tak při jejich interpretaci. A také jistá „nepéče" při výběru soutěžních skladeb – interpreti vesměs upřednostnili skladby „důležité" pro ně, aniž by se zamýšleli nad tím, jak osloví posluchače a co v těch skladbách ze svého interpretačního umění předvedou. Ano, i tři písně vyžadují dramaturgii. Vrátily se nám po delší pauze i tzv. „trestné poslechy", byly hned čtyři – jedno selhání při ovládání looperu, jedno nesehrané duo, jeden strašidelný sólista a jedno přiznání, že dotyčný nemá zkušenosti ani s kytarou.
Jak už jsem naznačil, převažovali sólisté nebo dua. První den z 16 soutěžících byly jen čtyři skupiny (zase šlo rychleji střídání na pódiu), z žánrů byl mimo folku zastoupen překvapivě bluegrass a trochu country, zcela chyběla trampská píseň. Ze soutěžících prvního dne mě zaujalo sdružení Častuška blues, interpretující písně v ruštině, nezaujali však zbytek poroty. Podobně se mi líbila Excelence, vycházející z hanspaulského blues, hrající syrově a s atmosférou pro tuto muziku potřebnou. Další dvě kapely naopak zabodovaly naplno: perfekcionističtí a perfektní Bluegrass Friends a takřka acapellový a historií se inspirující Pětiklíč. Ze sólistů se pak Markéta Bínová se svým šansonem hodně žánrově vymykala, interpretačně ale byla tak jistá, že postoupila. Trochu osvěžení do jednotvárnosti sólistů vnesli ještě Vladimír Šunda a Tomáš Hokeš.
V dobrém slova smyslu zjevem druhého dne byl ze sólistů Laeg Mortemir, odvozující se od různých fantasy postav. Na postup by ale umění muselo být komplexnější, zejména v hudební složce. Druhý den jsme slyšeli i více skupin, bohužel i u nich se projevila mnohdy zbytečná „hospodská" rutina vedoucí k rezignaci na soutěžní vzepětí. Slyšeli jsme i klasický „židličkový folk", o němž jsem si myslel, že už vymizel (Šugr, Maella). A tak ze skupin bodovali jistí a ostřílení country-bluegrassoví Kamilkadze, ale především mladí a hudebně nadšení Z hecu, jejichž nadšení se přeneslo i na publikum a porotu. Ti byli bezesporu hvězdou večera, od loňska se velmi zlepšili a vyprofilovali si svou tvář. Hrají otevřený, melodický a optimisticky formulovaný folk s přesahy k popu a i vážná témata zpracovávají s nadhledem, humorem a lehkostí.
Postupující desítka do finále pražského oblastního kola, které bude 15. dubna opět ve Mlejně: Sklad by Walda, Vladimír Šunda, Bluegrass Friends, Tomáš Hokeš, Pětiklíč, Markéta Bínová, Maella, Kamilkadze, Z hecu a duo Urbánek-Mourek. Nejpočetněji zastoupené přátele (a tím i divácký postup) měly Modrý struny.

Sdílet na...
Kam dál?

» Výběr poroty do Oblastního kola a matematický model (Luboš Stráník)

» Další soutěž o vstupenku na Portu do Řevnic (FOLKtime.cz)

» V pražském Mlejně se zase mlela Porta aneb Ročník 2016 (Iva Pokorná)

» 1. soutěž o vstupenku na ČNF festivalu Porta v Řevnicích (FOLKtime.cz)

» Pražská předkola Porty aneb na koho se těšit v kole oblastním (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
davy   |Registered |17.03.2015 19:20:49
Protože jsem tam nebyl přítomen, velmi rád jsem si článek přečetl. Bohužel jsem se nic nedočetl o Modré šmouze, na kterou jsem byl zvědavý.
MK   |213.195.200.xxx |18.03.2015 10:01:01
Spadá pod větu: "Druhý den jsme slyšeli i více skupin, bohužel i u nich se projevila mnohdy zbytečná „hospodská" rutina vedoucí k rezignaci na soutěžní vzepětí."
davy   |Registered |18.03.2015 12:29:07
Díky.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib