gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.06.2006 Z Trapsaveckých luhu a háju (Michael Antony - Tony)    PDF Tisk Email
Povídky

Burani

Napínavý detektivní příběh z pera Jana Drnka - Akély (pan majitel Zlatého trapsavce za rok 2001) vypovídá o tom, jak křehká může být ona šedá samozřejmost našeho každodenního svět a života v něm. Starý soukromý detektiv a bývalý kriminalista Oldřich Finsch pátrající v odříznutém a uzavřeném údolí Českého lesa po vrahovi věhlasného profesora fyziky, to záhy zjišťuje na vlastní kůži i duši.  Detektiv zde představuje  archetyp životem protřelého, bodrého a svou světskou pragmatičností  až arogantního suveréna, jehož suverenita záhy bere za své, neboť případ přesahuje dimenze samozřejmé každodennosti  a zpochybňuje všechna klasická východiska jeho zkušeností. Je zločin ještě zločinem, když lze zpochybnit hmotné tělo i zbraň, čas v němž se vše odehrává a hranici života? Detektiv je vtahován do světa v němž nenachází žádné osvědčené opěrné body a sám se cítí být zpochybněn ve své tradiční roli. Průvodci a názorovými protivníky jsou mu mladý erudovaný katolický farář Jiří a vesnický lidový filosof Diogenes. Ukazuje se, že v rámci tohoto sekularistického a materialistického světa nelze případ úspěšně vyřešit. Detektiv musí nejprve sám projít osobní proměnou, což na samém sklonku života bývá obtížným úkolem.

Kniha Burani dodržuje všechna pravidla detektivního žánru, napětí, spád i gradaci děje. Autor však tento tento klasický úzus  dalece překračuje, aniž by při tom  přepadl do nějaké laciné fantasy a nechal se pohltit magickou neurčitostí. Naopak. Příběh zůstává  stát nohama na zemi a pevně koření v tomto našem racionálně laicky uchopitelném světě.  Přesto může mít čtenář po přečtení  díla pocit, že svět není tentýž jako před tím, než knihu otevřel.

Knihu Burani vydalo nakladatelství Fontána a na pultech obchodů se objeví v nejbližších dnech.

 

Slovenská literárna súťaž Severky pokračuje
Uzávierka ročníka 2006 je 31.7.2006.

Súťaží sa v troch kategóriách - poézia, próza, piesňový text, bez rozdielu veku alebo skúseností autora. Súťaž je orientovaná na podporu slovensky pišucich autorov a podmienkou je zaslať maximálne tri práce s námetom prírody, pobytu v prírode, trampingu, kamarátstva
... v rámci jednej kategórie. Rozsah prózy najviac tri strany A4.

Práce je potrebné poslať písomne na adresu:
Trampské združenie SEVERKA
Hronsecká cesta 36
976 31 Hronsek

Súťažné práce musia byť pôvodné, do doby vyhlásenia výsledkov príslušného ročníka nemôžu byť uverejnené v médiách (tlač, TV, rozhlas, internet).

Práce nepodpisujte, do obálky vložte lístok s menom a adresou, prípadnej aj ďalším kontaktom. Súťažné práce sa autorom nevracajú, organizátor súťaže si vyhradzuje právo ich použitia na propagáciu Trampského združenia SEVERKA a trampskej kultúry vo všeobecnosti.

Výsledky predchádzajúceho ročníka nájdete o.i. na webe Severky - http://severka.nfo.sk

Do letošního Trapsavce?

? bylo posláno celkem 196 povídek a básní. To je o 25 dílek více, než v předchozím roce. Tolik statistika:) Všem psavcům proto děkujeme a těšíme se na společné zářijové vyhlášení výsledků.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib