gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.06.2023 Živé Skoky 2023 - koncerty, poutě i výtvarné umění (Petr Linhart)    PDF Tisk Email
Pozvánky
Kostel Navštívení Panny Marie ve Skokách
Kostel Navštívení Panny Marie ve Skokách
Letos již šestnáctým rokem otevírá své brány poutní kostel Navštívení Panny Marie v areálu bývalé obce Skoky poblíž Žlutic v Karlovarském kraji. Kdysi zde bylo slavné poutní místo, které obohatilo lidový slovník rčením o „panence skákavé“. Pak už jen zmar po odsunu původních obyvatel a po nástupu komunismu. Obec byla zrušena a zlikvidována, zůstal stát jen opuštěný chrám.

Novodobým realizátorem oživení objektu je zapsaný spolek Pod střechou a řada dobrovolníků. Každý den v červenci a srpnu je kostel přístupný denně od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou kostel prohlédnout i s výkladem průvodce, a to doslova od sklepa až po půdu. Nezůstává ale jen u zpřístupnění vzácné barokní památky. Byl obnoven i její duchovní život a jako každý rok i letos zde proběhne cyklus benefičních koncertů. Vstupné na koncerty je dobrovolné a slouží přímo k obnově místa.

Z nejbližšího programu Živých Skoků 2023 vybíráme:

Živé Skoky 2023
Živé Skoky 2023
V sobotu 17. června v 19:30 zahájíme koncertní program vystoupením tří umělkyň z Japonska. Naomi, Soyoko a LEGE nás uvedou nejen do světa muzikálových evergreenů v podání vskutku nečekaném.

Ve čtvrtek 29. června v poledne se z kláštera v Teplé vydají poutníci s milostivým obrazem Panny Marie Pomocnice, do Skoků dorazí v sobotu 1. července a před tím projdou celou poutnickou Skokovskou stezku.

V sobotu 1. července se ve 20:30 kostel rozezní chvalozpěvy, které mají svůj původ ve francouzské klášterní komunitě v Taizé. Krom duchovního zážitku návštěvníky jistě uchvátí také působivé osvětlení kostela. Večer proto nese název Noc světel a v letošním roce bude mít své jedenácté pokračování.

Hned další den, v neděli 2. července, bude následovat Pouť ke svátku Navštívení Panny Marie (hlavní pouť ve Skokách), s podtitulem Českoněmecká pouť porozumění. Mši svatou, která začne procesím v 10:00, bude celebrovat opat tepelského kláštera P. Filip Zdeněk Lobkowicz OPraem. Po poutní mši přijde na řadu kolem poledního také posezení s občerstvením. Očekáváme příjezd rodáků a jejich rodin, nabízíme i komentovanou prohlídku kostela a zaniklé obce.

Během léta nás čekají tyto další kulturní události:

15. 7. – Hmlisto & Petr Linhart: Československá
Karpatsko-sudetský večírek, živá verze úspěšného alba a písně ze Sudet navrch.
Začátek v 19:30.

21. 7. – Štěpán Rak
Kytarový virtuos, skladatel a profesor pražské AMU představí svoji autorskou tvorbu.
Začátek v 19:30.

29. 7. – Jiří Imlauf
Charismatický rocker, básník a frontman slavné ústecké kapely Houpací koně zahraje písně
z původního repertoáru i ty zcela nové.
Začátek v 19:30.

11. 8. – Říkání o staré dámě aneb Kam čert nemůže, nastrčí návštěvu
Pohádka o chudém městě, kterému nepomohla kupa peněz, o obětech pro kolektiv a mladické nerozvážnosti. Pro malé i velké. Dürrenmatta ze Švýcar přiváží kočovná divadelní společnost Schovejte slepice.
Začátek v 16:00

19. 8. – Ooldřich Janota & Romana Šilhavá, sami sobě žánrem.
Komorní koncert, do jisté míry přímo ve Skokách zrozený.
Začátek v 19:30.

1. 9. – Večer pohledů jinakBínová, Štěpánek, Caha
Autorské čtení poezie, součást programu Listů z Gastahausu.
?Začátek v 18:00

2. 9. – Listy z Gasthausu – vernisáž prodejní výstavy.
Závěr grafického plenéru nabídne návštěvníkům díla, která vznikla během předcházejícího týdne přímo ve Skokách v prostoru bývalého Schopfova hostince.
Začátek v 15:00.

2. 9. – Martin Kyšperský
Martin je nejen frontmanem kapely Květy, ale také známým hercem a osobitým písničkářem. Koncert volně navazuje na předchozí vernisáž.
Začátek v 17:00

Připojujeme také přehled letních poutních mší:

16.7. – Pouť k blahoslavenému Hroznatovi, poutní mše svatá ve 14:00
15.8. – Nanebevzetí Panny Marie, poutní mše svatá v 18:00
17.9. – Pouť k Panně Marii Bolestné, poutní mše svatá ve 14:00

Za podporu aktivit ve Skokách děkujeme Karlovarskému kraji, městu Žlutice, městu Bochov, MAS Kraj živých vod, Nadaci Český hudební fond a Nadaci Život umělce. Díky jejich podpoře se dlouhodobě daří uhradit náklady spojené s letním oživením Skoků.

Před cestou do Skoků je možné navštívit stránky www.skoky.eu, případně facebookový profil www.facebook.com/mariastock.skoky/. Zde najdete všechny novinky a podrobnosti o plánovaných akcích.

Za spolek Pod střechou

Petr Linhart
www.skoky.eu


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib