gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.05.2007 Festival divadla a hudby Vyšehraní 2007 (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Ve dnech 7.  až 19. června obohatí pražské kulturní dění už IV. ročník Festivalu divadla a hudby Vyšehraní 2007, který má v podtitulu název "Visegrad na Vyšehradě". Projekt je rozšířen o zahraniční scénu a diváci se mohou těšit na řadu českých umělců a na hosty ze zemí V4. Vyšehraní, kterému se vždy dařilo spojovat různé hudební i divadelní žánry, si v tomto ročníku dává za cíl  spojit  i kulturu národů, které jsou si velmi blízké.

Čtrnáctidenní festival pod širým nebem se stejně jako v minulých letech bude konat na Letní scéně NKP Vyšehrad a každý den bude rozdělen na dvě části. Dopoledne tradičně bude patřit scéna dětem a mládeži, kterým nabídne svá představení soubor divadla Příbram (28. až  27. června), odpoledne a večery pak zaplní mezinárodní přehlídka divadla a hudby pestrou směsí žánrů a jazyků. Program oficiálně začne 7. června ve 19:00 slavnostním zahájením  a koncertem skupiny Petra Kocmana  a jeho hostů - Lívie Aghové, skupiny Blue Gate a Allana Mikuška.

Dramatické umění reprezentují např. soubory Těšínského divadla (Těšínské niebo - J. Nohavica, R. Putzlacher, R. Lipus), bratislavského Radošínského naivního divadla (Desatero) či DS Josefa Dvořáka (Strakonický dudák) aj.

Hudební scéna přináší kromě již tradičních "Koncertu legend" (V. Špinarová, P. Hammel a Prúdy), "Vyšehradské porty" (Grupa Furmana z Polska, Divozel z Košic, Pacifik, Brontosauři Fr. Nedvěda jr.) či "Ozvěn osadních ohňů" (V. Martinová, H. Maršálková, J. Vrbová, P. "Šany" Šanclová) i další koncerty s vynikajícím mezinárodním obsazením. V rámci bluesového večera uvedou slovenští ZVA 12-28 Vladimíra Mertu a formaci Visegrád Blues Band (Peter Lipa, Leszek Cichoński, János Solti, Egon Póka, Zbigniew Jakubek, Ondřej Konrád), rockový večer bude patřit Michalu Pavlíčkovi, Báře Basikové, Ivanu Hlasovi a skupině Gregor Samsa Band. Unikátní zážitek slibuje nevšední propojení žánrů v úterý 12.června, kdy diváci uvidí a uslyší skupinu A další, židovský orchestr Šarbilach, TamTam Orchestra a hru polského dramatika Ingmera Villquista Helverova noc (představení reflektuje příčiny a průběh holocaustu, lze ho však vztáhnout na stalinské čistky, na řádění nacistických bojůvek v Sudetech, na zvěrstva banderovců v jihovýchodním Polsku, na divoké odsuny Němců z polských nebo českých území, na irské nebo balkánské konflikty, na intifádu nebo džihád teroristů...). Festival zakončí 19. června strhující vystoupení dětského romského souboru Děti Kesaj spolu se skupinami Fekete Seretlek a Red Baron Band.

Samostatnou skupinu festivalových dnů tvoří dva charitativní koncerty, jejichž výtěžek se organizátoři rozhodli věnovat tam, kde je pomoc hodně zapotřebí. V rámci Dne pro Jedličkův ústav (pondělí 12.6) vystoupí např. Wabi Daněk, Tereza Terčová, Strašlivá podívaná a samozřejmě i The Tap Tap orchestr). "Na krev?" je název koncertu věnovaného hematologii vinohradské nemocnice a vystoupí v něm v neděli 17. června např. Petr Bende, J. Korn a 4TET, V. Neckář, 0609 Band či Tazafarou).

Čestnou funkci prezidenta této přehlídky opět přijal Stanislav Wabi Daněk.

Projekt festivalu je podporován ze strany Magistrátu hlavního města Prahy i mezinárodních institucí (Středoevropský fond, Mezinárodní visegradský fond).

Předprodej vstupenek v běžných sítích a na stránkách festivalu www.vysehrani.cz.

Festival bude bezbariérový, občerstvení v místě zajištěno.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib