gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.07.2014 Letní škola irských tanců, Bernard's Summer School (Václav Bernard)    PDF Tisk Email
Aktuality
Pokud se vám líbí irská hudba a rádi byste se našli způsob, jak se na ni pohybovat aniž byste rozesmáli okolí či se sami sobě stali směšnými, je letní škola Bernard's Summer School (16. - 22. srpna 2014), vhodným prostředím, jak s něčím podobným začít. Stejně tak je letní škola východiskem i pro páry, které hledají prostor svého společného zájmu a které si mohou vybrat ze široké nabídky, nechat se inspirovat a posléze se rozhodnout, čemu se budou věnovat.
6 dní výuky koncentrované do jednoho týdne celkem rychle prověří, zda vám tato aktivita „sedí“ a zda se jí chcete věnovat. V tomto časovém úseku najdete pro sebe odpověď, jestli irský tanec naplňuje vaše představy o trávění volného času, napoví vaši perspektivu a celkem snadno bez vysokých nákladů pomůže nasměrovat. Oproti různých čtvrtletním či pololetním kurzům, kde jednotlivé lekce mají mezi sebou týdenní pausu, máte celkem rychle jasno, jestli je to jedna z vašich dalších slepých uliček a nebo se vám naopak otevřel nový rozměr vašeho budoucího života.
Letní škola vám nabízí možnost konzultovat váš názor na irský tanec se zkušenými lektory, kteří se v tomto světě pohybují déle než jeden,dva roky či 5 let, mnozí z nich jsou profesionály a pokud jsou z Česka, mají vždycky zahraniční zkušenosti tj. učili v zahraničí. Naše letní škola si zakládá na výběru lektorů, zvažuje jejich přínos pro účastníky letní školy a jejich obměňováním zajišťuje široké spektrum tanečních zkušeností předávané účastníkům.
Na letní škole díky širokému záběru účastníků z hlediska výkonnosti je možné vidět, kam se s irským tancem dá dostat za rok, za dva, za pět i za deset let. S takovými tanečníky se tam dá setkat, vyměnit si s nimi pohledy na danou problematiku, vyslechnout si jejich zkušenosti a názory. Už nikde jinde nenarazíte na takové široké spektrum přátelsky naladěných osob, se kterými můžete kvalifikovaně probrat to, co vás na irském tanci zajímá.
Výuka v prostředí dalších tanečních a hudebních aktivit v kombinaci s malým časovým odstupem mezi jednotlivými lekcemi má daleko větší účinnost a daleko lépe motivuje účastníka. Ten se nejen může podívat na jiné lekce, ale zúčastnit se řady doprovodných akcí, které jsou součástí týdenního programu a v jeho rámci uplatnit naučené taneční dovednosti. Zjistí, že tanec může být sociální spojkou k dalším účastníkům, třeba i k těm zkušenějším a bilancovat co nejpozitivnějí v tomto prostředí se projeví i při samotných lekcích. Snaha vyrovnat se těm lepším, dostihnout je co nejdříve, zlepšuje taneční výkon a účinnost celého programu.
Letní škola poskytuje prostor pro vytvoření si názoru, co s irským tancem dále. V současné době většina tanečních skupin a škol natáhne zájemce pouze na jeden program, kterým je step dancing s perspektivou soutěžit. Bohužel většinou ekonomické důvody a absence kvalitních lektorů pro jiný druh irského tance tyto skupiny vede k tomu, že step dancing vnutí každému, i když tuší, že to není nejvhodnější volba. Každý zájemce by se měl při vstupu do taneční školy (nemyslím tím teď té letní) zajímat o svoji perspektivu – co škola nabízí pro průměrného účastníka svých lekcí, jaké jsou další možnosti uplatnění, jaké další akce škola pořádá, aby nabídla svým členům prostor pro předvedení naučeného atd. Mělo by to zajímat zejména rodiče, které do podobných škola upisují své děti. A také by se měli zajímat, co lekce budou stát a jaké další náklady je čekají. Hodně těchto informací mohou účastníci získat přímo na letní škole od lektorů a nebo i přítomných členů jiných tanečních škol a skupin.
Zájemce o irský tanec a účastník naší letní školy pak snadno zjistí, že existuje ještě i irský set dancing, ceilí dancing a sean nós dancing. Protože na naší letní škole se vyučuje interpretace irské tradiční hudby, má možnost poznat i jinou hudbu, než jen tu, na kterou se trénuje tanec v lekcích step dancingu či na co se tancuje na soutěžích. V rámci letní školy si otevře obzory i do dalších oblastí irské tradiční kultury a pokud je zájemce dostatečně výrazně vnímavý a zaměřený tímto směrem, přes tanec a hudbu se k dostane k Irsku aniž by tam dosud někdy byl. V tomto směru je Bernard's Summer School poměrně hodně motivující a některým tanečním skupinám a školám v minulosti pomohla (a stále tak činí) vytvořit kádr motivovaných tanečnic a tanečníků. Nezřídka přispěla do životní mozaiky těm, kteří posléze zejména irský tanec přijmuli jako výraznou dominantu jejich dalšího života.
Na druhou stranu je třeba čestně přiznat, že irský tanec ve všech svých formách je aktivitou náročnou a pokud se zájemce chce co nejblíže dostat k její podstatě, vyžádá si to relativně velké úsilí, zájem a čas. Soutěžní tanec a cesta k němu je srovnatelná se sportem pěstovaným na relativně vysoké úrovni a u té tradiční taneční kultury jde hlavně o cit, vnímání hudby a jejího rytmu, usměrňování pohybů těla tak, jak je to této kultuře vlastní. Tomu je třeba se věnovat a i něco o tom vědět. Odměnou pak za tuto všechnu dřinu mohou být výsledky na tanečních soutěžích, případně nové sociální vazby s mezinárodním přesahem, pokud zájemce bude toto prostředí vnímat neselektivně. Při vhodném kombinování tanečních aktivit v rámci irského tance lze dosáhnout fyzické i duševní svěžesti po celý život.
Rád bych tímto článkem pozval na Bernard's Summer School 2014 i všechny ty, kteří se ještě s irskou tradiční kulturou nezačali systematicky seznamovat, kteří možná trochu nakročili tímto směrem a neměli odvahu pokračovat a nebo třeba i ty, kteří hledají pro své blízké (například děti) vhodnou aktivitu s edukačním i společenským dosahem. Proto budu rád, když tento článek budete sdílet po síti, aby se dostal i mimo zdejší „irskou“ komunitu.

(článek je určen zejména těm, kteří jsou dosud irskou taneční kulturou nepolíbeni)

Převzato z http://www.bernards.cz/letni-skola-jako-dobry-zacatek-seznameni-se-s-irskym-tancem-id2014070002.

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib