gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.04.2024 Západočeské kolo Porty – očima pořadatelky a porotce (Iveta Hájková, David Šelemberk)    PDF Tisk Email
Festivaly
V sobotu 13. dubna proběhlo v plzeňském DEPO2015 Západočeské kolo Porty.
Jak to celé v Plzni dopadlo? Celkem se zúčastnilo 16 soutěžících. 
1. místo a postup do finále v Řevnicích: Faux Pase Fonet
2. místo a postup do semifinále: Yaxetopeesche
3. místo: Nová Bába 
Vítězná skupina Faux Pase Fonet s moderátory a porotci
Vítězná skupina Faux Pase Fonet s moderátory a porotci
foto: Fotila Daniela
Divácká Porta: Faux Pase Fonet 
Vokální výkon: Lucie Jungwirthová (Křoví) 
Instrumentální výkon na housle: Miroslav Cuchal (Frýda & Company) 
Instrumentální výkon na kytaru: Zdeněk Martínek (Balance)
Festival pro zámek Čečovice 2025: Křoví
Folk a country festival Hejenský žebřík 2025: Vabivod
Cena Rádia Folk: Yaxetopeesche
Letošní ročník byl hudebně neuvěřitelně silný a výsledné sečtení bodů bylo velice těsné. Sešlo se nám tu opravdu velké množství kvalitní muziky.
Naši porotci David Šelemberk, Lucie Hofmanová, Milan Brouček, Honza Brož a Anička Rosová to neměli vůbec jednoduché a velký dík patří jim, jak krásně se této role zhostili. 
Děkujeme všem přihlášeným a divákům, kteří společně s námi vytvořili moc příjemnou atmosféru celého dne. Jen díky nám všem dohromady Porta žije.
A zde report od porotce Davida Šelemberka z kapely Isara:
Porotce David Šelemberk v akci
Porotce David Šelemberk v akci
foto: Fotila Daniela
Když mi bylo dvacet, moc jsem chtěl dostat se na Portu do Plzně. A když si něco hodně přejete, tak se vám to splní. Většinou ale tak nějak po faustovsku. Tedy jinak než jste si to přáli. :D Ale nabídka na porotcování na Portě se neodmítá a vyhlídka na fajn odpoledne s muzikou a kamarády, které vždycky rád vidím, je pro někoho, kdo pořádá koncerty, určitě šance na příjemně a užitečně strávený čas. A Plzeň nezklamala. V porotě pohodáři, zvyklí naprosto samozřejmě respektovat názor ostatních, pohotoví moderátoři a šikovní, rychlí a na všechny problémy připravení zvukaři.
Ze šestnácti přihlášených jmen mi něco říkala tak čtvrtina, tak jsem se těšil na nové objevy. Ale skutečnost naprosto překonala moje očekávání. Tak jsem do závěrečného hodnocení s ostatními porotci šel s dvěma prvními, třemi druhými a dvěma třetími místy. Ostatní na tom nebyli o moc lépe. Když chcete poctivě zhodnotit všechnu práci kapely, pokoru k muzice, souhru členů kapely a zároveň nepřihlížet k tomu, že se vám nějaký styl líbí víc a některý míň, je to mazec. Když pak horkotěžko dáte do kupy JEN pět jmen (ale koho máte doprčic takhle narychlo vyřadit, když se jim vystoupení i celá ta práce, která za tím je, fakt povedla :D ) a přichází na řadu prostá matematika, je vám tak trochu líto, že ty, které jste (podle nejlepšího svědomí) napsal na první místa, se nakonec při součtu na bednu nedostanou a ani se nedozví, že to bylo třeba o 1 bod. Ale to je při takhle těžké konkurenci prostě fakt.
Porotce Honza Brož s Devítkou v akci jako hosté
Porotce Honza Brož s Devítkou v akci jako hosté
foto: Fotila Daniela
Nevím, jestli za to můžou sociální sítě, které nabízejí srovnání i možnost se učit, ale pokud tam muzikanti čerpají inspiraci a já během pár hodin objevím nějakých 7 kapel, které na to jdou z hlediska čistoty aranží, pódiového projevu, snahy kombinovat styly tak dobře, že mě v té hromadě muziky zaujaly a pamatuju si je, je to fajn výsledek. Vůbec jsem ale nezáviděl Devítce její koncert po vyhlášení výsledků.
Honza Brož to podobně okomentoval, když se šel chystat. Zkrátka na české folkové scéně zřejmě stranou zájmu pořadatelů vyrostla fakt těžká konkurence v pohodě srovnatelná s těmi, které si pořád dokola zvou pořadatelé jako ty prvoligové. Myslím, že by nebylo na škodu, kdyby občas na nějakou soutěž pořadatelé vyrazili. Jak bude nabídka muziky i line up festivalů vypadat myslím záleží víc na nich, než na masovém zájmu diváků objevovat novou muziku. Milí muzikanti, smekám před tím, co jste předvedli a už si řadu z vás vyhledávám na netu. Myslím, že jsme se neviděli naposled. A neúnavnému týmu nadšenců do muziky kolem Karla Kyncla děkuju za pozvání. Bylo mi s vámi fajn.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib