gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.06.2004 T'N'T úplne poprvé na ZAHRADE (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Pokud nejste zrovna pravidelnými návštěvníky pražské Salmovské literární kavárny, asi duo T'N'T ještě znát nebudete. Nebojte se, nejedná se o žádnou výbušnou směs, kterou na Zahradu posílá kdosi z arabského světa, jedná se o laskavou a přitom veskrze zajímavou muziku Terezy Ženaté a Tomáše Ludvíčka. Oba protagonisté T'N'T také odpověděli na mé otázky:

Jaké okolnosti právě vás dva svedly do hraní v duu?

Tomáš: To, že jsme se potkali na konzervatoři a hráli spolu ve školním muzikálu Juno a Avos, kde jsme spolu dokonce i tancovali. Dalším důvodem, proč jsme spolu poprvé vystoupili, byla vernisáž, na které chtěla Tereza zazpívat 4 písně od Donovana a obrátila se na mne. Protože jsme měli pocit, že jsme schopni spolu vystupovat a vzájemně nás to obohacuje, přišlo rozhodnutí začít pracovat jako duo trochu pravidelněji a systematičtěji.

Tereza: Naše první celovečerní vystoupení proběhlo 9.7.2003, tedy před  necelým rokem. K myšlence vytvořit duo T'N'T nás dovedly pochvalné reakce publika, které nás mohlo příležitostně zaslechnout na některé  vernisáži. Ještě loni v květnu čítal náš repertoár pouze 6 převzatých skladeb. Máme oba radost z toho, kolik jsme za ten rok udělali práce, kolik jsme se toho naučili, kam jsme se posunuli.... Už jen fakt, že jsme byli vybráni k účasti na Zahradě je pro nás velkým vyznamenáním.

Tomáši, ty jsi známý spíš jako mandolinista několika bluegrassových kapel (ale tuším si Tě pamatuju i ze skupiny Fever), co Tě láká na komorní muzice, jakou děláte s T'N'T?

Tomáš: Láká mně hlavně to, že můžeme zkoušet, co jsme spolu schopni zahrát a zazpívat jen ve dvou. Navíc je to i snadnější se na všem domluvit, určit společnou cestu i cíl.

Tereza: Já a Tomáš máme rozdílnou hudební minulost a to je právě na naší spolupráci tak zábavné.

Jak často společně v současné době vystupujete?

Tomáš: Zatím tak nejvíc pětkrát do měsíce.

Tereza: Pravidelně vystupujeme v Salmovské literární kavárně, kde pořádáme večery s hosty. Od září si budeme jednou měsíčně zvát mladé začínající spisovatele do klubu Rybanaruby. V Praze tedy budeme ke slyšení minimálně dvakrát do měsíce, rádi bychom ale častěji hráli i mimo hlavní město.

Spoléháte se jen na vlastní repertoár nebo máte i nějaké převzaté skladby?

Tomáš: Když jsme začali repertoár budovat, zkoušeli jsme se sezpívat a hledat, co nám nejvíc sedí, právě na převzatých skladbách a nebránili se angličtině. Dnes už hrajeme 15 písní česky a jsou mezi nimi některé, na kterých jsme se autorsky podíleli. Věřím, že se autorsky budeme hledat i dál.

Do Náměště jedete s jakým repertoárem?

Tomáš: S tím nejlepším, co umíme :-) Hlavně budeme hrát prověřené české písně od našeho kamaráda Jiřího Kadeřábka, přidáme pár gospelů, kterým chceme zůstat věrní i na písničkářské půdě, a doplníme několika našima novinkama.

Už jste někdy vystupovali na Zahradě nebo podobně velkém festivalu?

Tomáš: S bluegrassovými skupinami jsem hrál na spoustě festivalů, ale na Zahradě ještě ne. S naším projektem T'N'T jedeme na festival poprvé.

Tereza: Pro mě to bude úplná novinka. Moc se těším.

Co byste řekli nyní dopředu těm našim čtenářům, kteří vás uslyší na Zahradě poprvé?

Tomáš: Že tam rozhodně uslyší jen fragment našeho repertoáru, takže ať se přijdou podívat na naše pořady s hosty v pražské Salmovské literární kavárně.

Je někdo z vašich kolegů, na koho se na Zahradě těšíte?

Tomáš: Poslední léta (od rozpadu bluegrassové skupiny Forte) jsem se na festivaly FCT žánrů moc nedostal, takže se těším na své oblíbence (Vlasta Redl, Žalman). Určitě si nenechám ujít vystoupení Ivy Bittové.

Tereza: Teď honem si neumím vybrat, na koho se těším nejvíc. Asi na Irenu Budweiserovou, tu mám moc ráda.

A tady je ještě oficiální zahradní vizitka T'N'T:

Pražské duo Tereza Ženatá a Tomáš Ludvíček spolu vystupuje od roku 2002. Jsou svým repertoárem výjimkou mezi finalisty. Kromě vlastní tvorby si střihnou i nějaký ten gospel, jindy slyšíte zřetelnou country příchuť, rock nebo blues. Nástrojový park sestává z jedné akustické kytary (Tomáš), ale hlasy toho dokáží velice mnoho. Ostatně Tereze studuje šestý rok Ježkárnu a zpívala kde co, od Kühnova dětského sboru až po rockový Terezor. V současnosti vystupuje v Semaforu. Absloventem Ježkárny je i Tomáš se skušenostmi v bluegrassových kapelách (Přísně tajné, Torzo, Forte a další). Jsou jedni ze dvou dvojic, které to vzaly hopem a první vystoupení na Zahradě písničkářů v Kuřimi přetavili v postup na Zahradu.

Web: http://tnt.zde.cz/


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib