gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.11.2023 3. semifinále 19. ročníku Notování (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Martin Hejnák (vpravo)
Martin Hejnák (vpravo)
foto: Rejka Balcarová
Tak máme za sebou i třetí semifinále Notování, které proběhlo 2. listopadu 2023 v sále Music City. Známe tedy už i postupující do finále (viz web Notování). Pro mě tedy opravdové the best of finále bylo toto semifinálové kolo. To pravé finále bude první prosincový čtvrtek, tedy 7. 12. 2023.
Moderátoři tentokrát měli každý svůj mikrofon a rekapitulace písniček se také povedla, což byly takové dvě příjemné třešničky na velmi dobrém dortu tohoto kola. Moderátoři navíc citovali z mých vyjádření k jednotlivým soutěžícím ze základních kol, a tak jsem si uvědomil, že vlastně těžko o nich budu moci napsat něco dalšího a nového – což je dobře, protože všichni bez výjimky si přinejmenším zachovali standard, pro který ze základního kola postoupili a někteří ho ještě i vylepšili.
Blondýna a její tři písně
Blondýna a její tři písně
foto: Rejka Balcarová
Úplně nejvíc mě dostal Martin Hejnák a Havraní čas. Minule jsem styl nazval folk punkem, nyní bych možná ještě připojil slovo „minimalistický“ v tom dobrém slova smyslu. Jeho melodie a texty ve spojení s mimořádně silnými a dobrými klávesami prostě dostávají jiný rozměr, než když jsou hrány jen na kytaru (Den maniaka). Jsem rád, že jsem se toho dožil. HoP a ŠaVani zase o kousek dál posunuli umění jednoduché zpěvné písničky, přehledně vystavěné, folkově křehké a přitom výrazné – trošku mi připomněli nejlepší folková léta na přelomu sedmdesátek a osmdesátek, zejména písní SedmikráskaInženýr Vladimír přinesl v tom nejlepším slova smyslu nekorektní humor a drsnou ironii (Drony útočí, Náboženství knihy), osobitý je jeho projev, místy spíše deklamační. Jo, a výborný dechový syntezátor byl v jeho doprovodné skupině.
Monika Sonk (vlevo)
Monika Sonk (vlevo)
foto: Rejka Balcarová
Blondýna
nabídla tentokrát trochu jinou tvář, ještě více zvážněla, ale nakonec to napravilo Paní, paní, paní, ne náhodou se tahle písnička líbila nejvíc ze všech. Úvod a závěr patřil modernímu folku s přesahy. Večer otevírala Planeta Anna s písněmi inspirovanými zejména Latinskou Amerikou, přinesla temperamentní, ale současně i komorní muziku, sympaticky úsporně instrumentovanou, ale dostatečně výraznou. Závěr soutěžní části pak obstarala Monika Sonk příjemně dramatickými a interpretačně dokonalými skladbami, trošku hledícími směrem k šansonům. Nejsilnější byly Lodivod a Fiesta.
Hostem byl David Šitavanc, který pohotově a velmi narychlo zastoupil za onemocnělé Jarabáky. Bylo na něm trochu znát, že měl nějakou dobu vystupovací pauzu, ale roli hosta zvládl.
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib