gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.11.2023 Ondřej Fencl a Hromosvod - Sen nenasytných kluků (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
Novinky
Kmenová kapela multifunkčního hudebníka Ondřeje Fencla vydává šesté řadové album Sen nenasytných kluků. Obsahuje 13 zbrusu nových nahrávek, z nichž vyzařuje čirá radost - z hudby, písní, muzikality. Fencl Hromosvod založil téměř před třiceti lety, za tu dobu prošla kapelou řada zručných muzikantů, vydal s nimi šest alb. Hudební jádro Hromosvodu kromě toho doprovází i několik folkrockových hvězd, např. Luboše Pospíšila, Oskara Petra, Vladimíra Mertu či Jana Hrubého.
Nová deska vznikla mimo jiné ve studiu SONO a podstatně ji producentsky i zvukově ovlivnili Matěj Belko, Matěj Morávek, Milan Cimfe a Nèro Scartch... a spolu s protagonistou výrazně také kytarista Hromosvodu Vojtěch Jindra a houslistka Hana Vyšínská (v kapele od roku 2005).
Ondřej Fencl a Hromosvod
Ondřej Fencl a Hromosvod
foto: Mia Feres
V čem zůstal Hromosvod stejný? Ve třech věcech: autorské tvorbě Fencla, důrazu na písničky a skvělých muzikantech. Kapela zní dnes barevněji a semknutěji než kdykoli dříve, sestava doprovodných hudebníků (krom zmíněných rytmika Jaryn Janek-Tomáš Marek) je mimořádně šťastná. Poetické texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika - to je dnešní Hromosvod.
Sen nenasytných kluků je aktuální autorská výpověď čtyřicátníka Fencla poprvé bez úsporných opatření - když studio, tak SONO, když producenti, tak Matějové (Belko a Morávek), když zvukový inženýr, tak Milan Cimfe, když zpěvy, tak s talentovaným Nèro Scartchem (Jarda Svoboda ml.) A především silná sestava dnešního Hromosvodu, více pro písničku, méně na odiv. Přitom co hráč, to elitní sideman. Zpěváka, kytaristu a klávesistu Fencla doprovází na elektrické kytary Vojtěch Jindra (m.j. Bran), na housle Hana K. Vyšínská (m.j. Inflagranti), na baskytaru Jaryn Janek (m.j. Střihavka, Krucipüsk, B.S.P.) a bubenický nestor Tomáš Marek (ex-Lucie, Kollerband, Petra Janů).
"Od někdejšího kotlíku jsme ušli kus cesty, folková deska to věru není. To už je víc rocková. Anebo nadžánrová? Někdo řekne retro - ale jestli je to retro, tak zvukově moderně pojaté," říká Fencl.
Písničky jsou z různých břehů, najdou se tu kytarovky leckdy až rádiové (Báro), písně vyprávěčské (Bylo nám míň), místy šansonově příběhové (Ramzová, Hráli jsme do rána), "simonovsky" odlehčené (Všecky jsou stejný), ale i na dřeň oloupané (rocková Duha nad Žižkovem; divoce i něžně pulsující Temperami), titulní song je do skoku, Třešňový sad a V kapkách rosy plynou naopak potichu, intimně.
Při sobě tu směs drží pospolitý Hromosvod - na předchozím albu Na kraji nebe (2020) ještě lehce neotrkaný, teď už stmelen intenzivním koncertováním a tvorbou v libeňské zkušebně. "Na minulé desce byl třeba taky song, co jsem napsal před dvaceti nebo patnácti lety, teď je to poprvé v kapelní historii skutečně sběr z poslední doby, obrázek o mojí a naší současnosti. Sotva mi kluci a holka písničku pomohli aranžérsky obléct, už jsme to na koncertech prali do lidí - radost, živý proces."
(POD)ZIMNÍ TOUR:
28.10. 18:30 Úpice-Jestřebí bouda, Last Summer Fest
04.11. 20:00 Potočná (Číměř), stodola U Majdy
11.11. 18:30 Čelákovice, Svatomartinské slavnosti (+ Jan Hrubý)
09.12. 20:00 Drahov, klub Kravín - křest CD
10.12. 15:00 Nový Jičín, vánoční trhy
10.12. 18:00 Opava, vánoční trhy
11.12. 20:00 Brno, Zelný trh - vánoční trhy
16.12. 18:00 Teplice, Zámecké náměstí - vánoční trhy
22.12. 17:00 Frýdek-Místek, vánoční trhy
19.01. 20:00 Jablonec nad Nisou, Na Rampě (+ Jan Hrubý)
30.01. 20:30 PRAHA MALOSTRANSKÁ BESEDA, KŘEST
20.03. 19:00 OSTRAVA, PARNÍK, KŘEST
21.03. 20:00 Přerov, klub Teplo
22.03. 19:00 Vsetín, KD Svárov
Deska k poslechu na všech platformách: https://lnk.to/FenclHromosvodSenNenasytnychKluku 

Ondřej Fencl a Hromosvod - Sen nenasytných kluků
Ondřej Fencl a Hromosvod: Sen nenasytných kluků
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2023
Hodnocení desky: 8,82/10
Seznam písní: Sen nenasytných kluků • Temperami • Holka z konce března • Hráli jsme do rána • Tvůj svět • Duha nad Žižkovem • Bylo nám míň • V kapkách rosy • Všecky jsou stejný • Ramzová • Zemřelý město • Báro • Třešňový sad
Co o albu napsal Dušan Trličík: "Krásný to je. Je tam všecko. A tak to má být." (10 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib