gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.03.2024 Olaf vydává debutovou Velkou vodu (Dušan Trličík)    PDF Tisk Email
Novinky
Velká voda v Luhačovicích
Velká voda v Luhačovicích
Písničkář Oldřich Olaf Martínek z Luhačovic, doprovázející se na akordeon, který na nový rok oslavil šedesátku, vydává v těchto dnech své debutové album, které nazval Velká voda. Album natočil se svými hudebními přáteli v průběhu roku 2023 ve vsetínském studiu Walhs records a křest desky je připraven na sobotu 6. dubna 2024 v luhačovické Sokolce.
Na desce je celkem šestnáct písní, které Olaf hrával již dobách minulých, když objížděl festivaly a písničkářské soutěže a které nějakým způsobem odráží jeho písničkářskou minulost. Písně jsou kromě akordeonu doprovázeny kytarami, basou, bicími a dalšími nástroji, které již tak autorsky nosné písně posouvají do širších dimenzí. 
V dávno zašlých časech hrával “Ola” na kytaru úterky v dnes již bývalé luhačovické kavárně Miramare ve společnosti muzikantů, o kterých se sice nesmělo mluvit, ale každý je znal z magnetofonových pásků. Akordeon přišel až později a tuto výzvu přijal rád, protože své písně najednou slyšel jinak, tak jak vlastně chtěl. Později spolu s houslistou Petrem Unzeitigem hráli variace na lidové písně.  Z této spolupráce vzniklo CD Co by kdyby, kde jsou lidové písně doplněny několika povídkami na stejné písmeno od Zdeňka Kňučíka Navrátila, autora nejznámějšího moravského strašidla Jóžina z bážin. V té době už hrál pouze na akordeon a jeho repertoár se plnil autorskými písněmi. Tehdy si kromě jiných vystoupení zajamoval v brněnské Staré pekárně s Terry Lee Halem a na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou vyplnil blok mezi pražskou kapelou Echt a rumunskou dechovkou Fanfare Ciocarlia .
Oldřich Olaf Martínek
Oldřich Olaf Martínek
archiv
Mezi tím byla spousta různých projektů. Jeden z nich, pitoreskní fůze funky trubky, punkových bubnů a akordeonu - “Sádra, Olaf a Jirka…” Taky se posléze objevilo seskupení Aquastick kolem Pepy Michálka /Forrest Jump/, kde hrál na klávesy, a to jak autorské i převzaté skladby a odjel s nimi také akustické turné. Další se objevilo seskupení Olaf & c.o. kde bylo uskupení kytary, akordeonu a zpěvů. Odehrál také několik koncertů v čajovnách s populárními vsetínskými Žambochy. Zahrál si i ve velmi neobvyklém složení vizovické skupiny Fleret, když byli kytarista a baskytarista v Indii. Basu tehdy suplovala tuba a akordeon vytvářel hudební plochy.
V hudbě ani v životě nechtěl dělat kompromisy, proto si celoživotně pečlivě vybíral s kým a co bude hrát. Podobným způsobem vybíral i repertoár na svoji desku. Na desce jsou hudebně všechny písně jeho autorským počinem, kromě textu Je tolik věcí k vidění, kde je autorem Michal Horáček a píseň je vyvedená v bluesovém kabátku, dále textu písně Svatební, rozšafné a poetické písně s textem od Fráni Šrámka a písně S pánem Bohem, kde se jedná o lidový text.
Titulní píseň Velká voda je otázkou jak vychovávat děti do tohoto světa, kde se stále více prosazují bezcitní dravci a citlivost a empatie se vytrácí a je těžké se nenechat splavit, když se blíží velká voda. Zlíne, Zlíne je vzpomínkou na znovuvzkříšený “pokrokový Zlín” jak říkal zlínský výtvarník, klarinetista a jazzový scatman Petr Zubalík.  Moravská sauna, píseň, která vznikla při návštěvě frontmana kapely Fleret Zdeňka Hrachového v Želechovicích, když spolu seděli pod pergolou. Tehdy byla krasopisně napsaná celá na jeden zátah a už se na ní nikdy nic nezměnilo.
Olaf: Velká voda
Olaf: Velká voda
Kromě veselých písní jsou zde i písně těžšího kalibru. Píseň Něco je spojena s úmrtím jemu blízkého člověka, který na okolí vytvářel dojem spokojeného a úspěšného člověka, avšak ani v nemoci se pak nedokázal sblížit se svými dětmi. Podařilo se mu to pak, až když mu nezbývalo mnoho času. A když odešel, nebyl úplně sám. “Jsem moc rád, že ta písnička zní optimisticky…”, dodává Olaf.
Podobně by mohla být komentována píseň Hawaj: “Jojo chtěl bych slyšet zase tvoje housle, nevím proč zmizely tóny těch starých skřipek, které tu hrály v rukách primáše už před 80 lety, a teď leží v zaprášeném obalu ve skříni v obležení hadříků, bot a starých časopisů”. Nebo píseň Někdo: “Někdo je urputný a někomu jde všechno lehce, někdo se tak snaží a někdo ani nechce”. Pro píseň Umělec je jednou z inspirací propařená noc s jedním z největších herců minulosti i přítomnosti, který dokázal elegantně prokličkovat všemi nástrahami různých režimů a uplatnit svůj nesporný talent v mnoha oblastech umění a jehož jméno může mít mnoho barev…
Myslím si, že toto CD přinese radost jeho posluchačům, náhodným i cíleným. A pokud byste chtěli být přítomni uvedení této zajímavé desky do světa, přijeďte v sobotu 6. dubna do luhačovické Sokolky, od 19 hodin zde bude nepochybně živo. A před tím, než přijde ta Velká voda,  si můžete jít třeba ještě udělat malou léčebnou kůru s Vincentkou, nebo jinou vzácnou minerální vodou. 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324252627
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib