gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.09.2007 Rak zahraje (a konecne pokrtí!) Ježka (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Pokud jste v posledním roce či dvou navštívili koncert Martiny Trchové, či Františka Vlčka, jistě již  tušíte, a pro vás, kteří chodíte pravidelně na recitály Jana Matěje Raka - to již nebude žádné překvapení; Matěj se kdysi s trpělivostí sobě vlastní pustil do úprav slavných i méně známých skladeb světoznámého skladatele Jaroslava Ježka a nyní toto úsilí vykrystalizovalo v produkt doslova hmatatelný - CD Ježkovy vwoči.

"Všechny skladby na desce jsou instrumentální. Nechtěl jsem předvádět písničky, které všichni známe, ale ukázat na Ježka jako na skladatele, aby si každý mohl poslechnout, kolik nádherné a neopakovatelné muziky v těch všeobecně známýchfoto: archiv © písničkách vlastně je," říká sám autor projektu Matěj Rak, a pokračuje: "Zcela plánovitě jsem se držel originálních klavírních verzí. Určil jsem si míru stylizace, kterou si ještě dovolím, a podle toho skladby vybíral." Na albu tak najdeme například i velice známé skladby Tři strážníci nebo Bugatti step, které můžeme již znát v několika orchestrálních verzích, jak si je pro náš žánr upravili třeba Luboš Malina, Vojta Zícha nebo Banjogang, ovšem pouze na CD Ježkovy vwoči zazní tyto skladby čistě v podání jednoho sólového nástroje, v tomto případě kytary. "Jsem si jistý, že zrovna tyto dvě skladby na samotnou kytaru ještě nikdy nikdo na desce neprovedl," dodává Jan-Matěj Rak.

Deska se točila v AV studiu ve Vyšším Brodě a jak již z předchozích řádků vyplývá, nenajdeme zde ani mnoho hudebních hostů. Vlastně jen v jedné skladbě se objevují na klarinet a kontrabas bratři Michal a Martin Zpěvákovi. Celá deska je natočená live stylem na dobový mikrofon s datem výroby okolo roku 1950, což nahrávkám dodává určitou patinu. Na otázku kolik kytar při nahrávání desky Ježkovy vwoči vyměnil, Matěj překvapivě odpovídá: "Všechno je natočené na jedinou kytaru, nástroje jsem nestřídal. Když jsem potřeboval jinou barvu, snažil jsem se ji dostat z téhož nástroje."

O tom se ostatně můžeme přesvědčit již příští úterý 25. září, kdy v pražském Mánesu proběhne slavnostní křest. Matěj Rak na něm slíbil přehrát živě celou desku, a to i za účasti minihostů bratrů Zpěvákových. Vzhledem k tomu, že Mánes patřil mezi jedno z oblíbených míst Jaroslava Ježka, můžeme očekávat, že zapůsobí zdejší genius loci a křest CD Ježkovy vwoči se pro všechny diváky stane milým zážitkem. Začátek koncertu 25. září je v 17 hodin, a FOLKtime.cz bude pochopitelně u toho.

http://janmatejrak.cz


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib