gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.08.2010 Po kolejích za hranice zdravého rozumu (Karel Vidimský - Cimbura)    PDF Tisk Email
PR

"Všechny symfonie světa bych za to dal, kdybych byl vynašel lokomotivu." (hudební skladatel Antonín Dvořák) - tak zní motto knihy, o které je tento článek. Opsal jsem ho, protože objasňuje, proč si tato kniha, točící se takřka výhradně okolo železnic, zaslouží býti zmíněna na stránkách hudebního serveru. Kniha se nejmenuje jako tento článek, i když, jak znám jejího autora, mohla by! Nese mnohem střízlivější název Za vlaky a vláčky s podtitulem Tipy na senzační výlety, kterému musím přiznat, že lži v něm není ani dost málo!

Kniha v prvních sedmi kapitolách dělí Českou republiku, velice moudře a prakticky, na oblasti přibližně odpovídající někdejším krajům. V každé z kapitol/oblastí pak popisuje nespočetné množství zajímavostí, ba i kuriozit, z oblasti vlakové a vzácněji též tramvajové dopravy. Vedle fungujících tratí, včetně úzkokolejek a zahradních železnic, se zde dozvíte i o tratích mrtvých. Od těch, které teprve zarůstají trávou, až po ty, kde už jen stěží najdete zbytky náspů a trosky jejich příslušenství. Jsou zde zmíněny železniční a další dopravní stavby a budovy, současné, starší a staré, ba i zaniklé. Představena jsou dopravní muzea, památníky a jiné pozoruhodnosti, včetně expozic modelových železnic. Osmá kapitola knihy se jmenuje Blízké zahraničí a v podobném duchu nás, již stručněji, zavede za hranice s Německem, Polskem, Rakouskem a Slovenskem. Závěrečná devátá kapitola má jednoznačný název Zajímavosti a přináší to, co se do předchozích osmi nevešlo… Budete-li si chtít připravit trail podle této knihy, budou vám nápomocny odvolávky na turistické mapy, značky prozrazující otvírací dobu a cenovou hladinu vstupného všech uvedených zajímavostí (četné z nich jsou přístupné stále a zdarma ve volné krajině), stručné tipy nad rámec zaměření knihy a vedle dalších důležitostí i překvapivé množství internetových a jiných kontaktních odkazů.

Přesto, že se jedná o informacemi nabitou knihu, není to žádný děsivý tlustospis. Naopak! Autor se snažil napsat knihu pro radost lidí, kteří mají v zásadě pozitivní vztah k vlakům, byť nejsou železničními vědátory - a to se mu dokonale podařilo! Hezky vypravená kniha je velmi přehledná, dobře informativní, stručně, sdělně a přitom vtipně napsaná a bohatě vyzdobená barevnými fotografiemi a úsměvnými ilustracemi Evy Obůrkové. Vázanou knihu, čítající 102 stran natištěných na kvalitním papíře, vydalo krátce před prázdninami nakladatelství Computer Press v ediční řadě KAM v ČR. Za doporučenou cenu 249,- Kč ji můžete v současné době pořídit (nejen pro sebe, ale i jako vhodný dárek vašemu "železničnímu poděsovi") u všech lepších knihkupců.

V samostatném, závěrečném odstavečku musím představit autora: je jím jakýsi Milan Plch, o kterém najdete bližší informace zde... Knihu můžete Mistrovi pochválit a můžete mu ji přinést k podpisu. Třeba na Notování. Obojí ho určitě potěší. Mladým krásným dámám dokonce rád napíše osobní věnování. Kamkoliv! Jen o jedno vás prosím: budete-li mu při opěvování díla poklepávat na rameno, čiňte tak šetrně! Mistrova tělesná schránka je poněkud křehká. Děkuji vám!


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Janka Lichá   |88.103.36.xxx |25.08.2010 10:49:19
Rada by som Milanka obtúlala, ale on ma niečo so srdcom ?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib