gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.05.2016 Jana Šteflíčková pokřtí album Letná (Lenka Příhonská)    PDF Tisk Email
PR
Třetí deska písničkářky a herečky Jany Šteflíčkové, nazvaná Letná, obsahuje třináct nových skladeb. Písně z alba vznikly explozivně, z jamů a rozhovorů s kamarádem, kterého autorka žertem označuje za „posledního z hipíků“. Hudbu nahrála zpěvačka převážně sama, s přispěním spřátelených muzikantů. Žánrově je album velmi otevřené, od folku přes blues a jazz až k psychedelickému minimalismu. Písně nepatří k typickým deníkovým zápiskům písničkářů – je v nich dotek surrealismu a tajemství…
Křest alba proběhne na speciálním koncertě Jany Šteflíčkové v Malostranské besedě v pondělí 23. května 2016, kde spolu s ní vystoupí Dagmar Voňková a Žofie Kabelková.
Nakladatelství Galén
www.galen.cz
Jana Šteflíčková je česká písničkářka a herečka. Vystudovala DAMU, hrála v Západočeském divadle v Chebu, nyní je členkou souboru Studia Y. Dříve také vystupovala s kapelou Kůň (jiná jména: Filmový festival nebo Papá Leplée), s níž v roce 2007 vydala první CD Jablečno. O pět let později vydala svoji sólovou eponymní desku (Jana Šteflíčková), na konci roku 2015 pak třetí album Letná.
www.steflickova.cz.

Jana Šteflíčková - Letná
Jana Šteflíčková: Letná
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2015
Hodnocení desky: 8,14/10
Seznam písní: Peron • Déšť • Oslík • Město • Čajovník • Broskev • Včelám • Indiáni • Tak něžná je noc • Babičky • Oceán • Řeka • Slunce a měsíc
Co o albu napsala Brigita Kytka Vidimská: "9+" (9 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Z ohlasů na album:
Žánrově se Šteflíčková dávno přestala omezovat. Vychází z folku, ovšem nikdy se nebránila inspiracím šansonem, blues nebo jazzem. Na třetím albu Letná přidala i prvky minimalismu, ale lepší než škatulkování je vnímat její muziku jako s použitím vhodných barev zpívanou a zaranžovanou poezii. Jana Šteflíčková píše skutečně „básnické“ texty, jakkoliv zní tenhle příměr otřepaně. Dokáže tak plasticky vyjádřit pocity ze světa, kde se každý z nás občas necítí ani trochu doma. Hezky to ukazují třeba verše „je třeba jít až za sen / kde ticho je a nic / kde člověk není blázen“ z písně Oceán. Zároveň nejde pouze o zasněné, udivené „holčičí“ básnění. Jana není žádná Alenka v kraji za zrcadlem. Umí být až naturalistická, jako v reflexi velkoměstského života: „Najdu si nějakou práci, než si práce najde mě / omejvačka roubíků ve vykřičeným domě“ (z písně Město).
Kontrast vzletných, krásných, poetických momentů a drsnosti pomáhá autorce ve velmi sugestivním vykreslení všedních jevů, které se nám mohou zdát paradoxní či iracionální, ale to jim neubírá na až přízemní skutečnosti: „Indiáni jdou / večerní Prahou (...) tanečky a karaoke / do sítí sny jasnooké / hledaj kouř a money too / malý Manitou“ (Indiáni). Nebo „Slepec v noci vodí psa, kterej tápe / ráno si to vymění, těžko se to chápe“ (Město). Autorka ovšem ráda zabloudí i do čirého surreálna. Jen tak, z čiré hravosti: „Včelám radost dělám / Vlasy si dám do vázy, aby mi rozkvet obličej.“ V jejích písničkových světech se zkrátka nenudíte.
Tomáš S. Polívka, Lidové noviny, 4. 1. 2016
Novodobý český šanson má v Janě Šteflíčkové jednu z nejvýraznějších představitelek. Aspoň jeho civilní odnož, protože pětatřicetiletá písničkářka, absolventka DAMU, není žádná křehká panenka. Nehraje si na dámu, ačkoliv i tou samozřejmě umí být. Prostě si sedne na pódium –anebo k prázdnému stolu v hospodě, na chodník, zídku za barákem – a spustí. Třeba písničky ze svého nejnovějšího, v pořadí třetího alba Letná, které jí vydalo nakladatelství Galén.
Když hraje, je v tom blues a spousta opravdového zpívání. Právě tím Jana okouzluje. Ví, že má hlas, a dokáže ho správně použít. Zkušenosti s divadlem se promítají do každé její performance. Není ale přepjatá a nenudí. Napodobuje trubku na pusu: „Déšť je můj bubeník, vítr je moje dechová sekce.“ Místy se jeví nesmírně silná, jindy vrní, choulí se a někam by se schovala.
Michal Bystrov, Reflex 2016
Šteflíčková je majitelkou výrazného hlasu, kterým dokáže zazpívat třeba skladbu Včelám s čistým vokálem za doprovodu flétny a kvílení elektrického smyčce Kamila Dandy, ale i s ním malovat takřka obrazy a vytvářet něco jako meluzínu v písničce Čajovník. Město zahajuje dokonce kytarový riff hodně podobný tomu nejslavnějšímu od Deep Purple, pak se ale skladba promění ve skočný židovský klezmer. Na desce je např. dvouminutová Řeka s pouhými sedmi slovy textu i jedenáctiminutová kompozice Slunce a měsíc, která se změní v akustický bigbítový nářez. Stejně jako osobitou hrou na kytaru, zvuky, kvílením, troubením na pusu či vzdechy v muzice je autorka specifická i coby textařka. ,,...kašlu na metronom a všecky roboty...“ z písničky Déšť by se dalo brát jako její nejen textové vyznání.
Zdeněk Hejduk, Rock a pop 2016

Sdílet na...
Kam dál?

» Vojtěch Lindaur: Dávám, tak ber! (FOLKtime.cz)

» Jarní novinky v nakladatelství Galén (Galén)

» Nakladatelství Galén vydalo nové album Vlastimila Třešňáka KONVOLUT (Galén)

» Křest a autogramiáda Juppovy knihy Průlety folkovou pamětí (Galén)

» Pokropená paměť (Michal Jupp Konečný)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib