gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.06.2019 O nočních koncertech Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)    PDF Tisk Email
PR
Na Folkovkách konec hlavního programu neznamená odebrat se na kutě: v zámecké knihovně, Staré tkalcovně nebo na náměstí v kostele svatého Jana Křtitele vás čekají další koncerty, v mnoha případech dokonce unikátní, protože pro festival speciálně připravené. Do lidské duše budou moci návštěvníci festivalu nahlédnout s proslulým kubánským klavíristou Omarem Sosou s jeho transcendentální ódou Transparent Water.
Svatomichalsk8 gregorianska schola
Svatomichalsk8 gregorianska schola
zdroj: Folkové prázdniny
Dlouhodobý projekt hudebníka, vydavatele a sběratele Jiřího PlockaMoravské hlasy, který se snaží zachytit krásu a esenci lidového zpívání z různých oblastí jihovýchodní Moravy, se Fitness Rooms Fanboy fucks pornstar and blonde girlfriend in gym threesomepornmobilepředstaví v kostele, v jehož sakrálním prostoru se podle Jiřího hlasy lidových zpěváčků i zpěváků ze souborů Nivnička, Boršičané i z různých lokalit ponesou s odezvou téměř magickou. 
A protože hlavní těžiště činnosti Svatomichalské gregoriánské scholy z Brna spočívá ve službě při liturgii – schola zpívá téměř každou neděli při latinských bohoslužbách a tradicí jsou pro ni každoroční latinské květnonedělní pašije a zpěvy při kněžských svěceních - kde jinde než v kostele by měl gregoriánský sbor zazpívat. Ačkoliv na koncertech se představuje pouze výjimečně, i tak prý jeho vystoupení má spíše charakter rozjímání nad liturgickými texty. A pro Folkové prázdniny si sbor připravil skladby, které obsahují texty o duši.
Dorota Barová
Dorota Barová
foto: Helena Kadlčíková
V zámecké knihovně loutnové písně od renesance po současnost nejen z odkazu Spirituál Kvintetu v pořadu Renesanční inspirace zahrají a zazpívají Zdena Tichotová, Veronika Součková, Jiří Tichota, Pavel Peroutka a Jan Čižmář. A nezůstane pouze u nich: k dobru dají také pár autorských. Unikátnímu koncertu s loutnovým virtuosem Janem Čižmářem bude historické „hudební“ prostředí zámecké knihovny náměšťského zámku velmi slušet.
Úterní a středeční noční koncert se bude konat ve Staré tkalcovně ve výtvarném prostoru, který připraví Matěj Forman se svými přáteli. Na vzpomínkovou výpravu do míst častých zjevení nás v úterním pozdním večeru v původní sestavě vezme znovuobnovená skupina Majerovy brzdové tabulky tak, abychom pocítili tajemnou atmosféru pohanských dob, kdy v hustých lesích vládly přízraky dávných lun a z vánků upředené víly Gabréty.
A Dorota Barová, držitelka ceny Anděl za nejlepší loňské jazzové album Iluzja, nás s kytaristou Miroslavem Chyškou a baskytaristou Jakubem Vejnarem přimějí příjemně bloudit v nádherně povznášející bezhraniční hudbě.
Omar Sosa
Omar Sosa
foto: Jos. Knaepen
Velkou událostí letošních Folkových prázdnin bude koncert světového, mnohokrát na Grammy nominovaného, unikátního klavíristy Omara Sosy. Proslulý kubánský jazzový klavírista Omar Sosa, zpívající hráč na koru Seckou Keita ze Senegalu a venezuelský perkusista Gustavo Ovalles věří tomu, že skrze Transparent Water lze nahlédnout do lidské duše. Namísto tranzovních rytmů, kterých se během koncertu stejně dočkáme, se v kubánsko-západoafrickém dialogu ponořili do impresionistické, z improvizace vycházející, v souhrnu nadžánrové, melodicky nesmírně podmanivé hudby, na kterou sedí Omarova klasifikace jazzu coby filosofie svobody, navíc podle něho nejde ani tak o worldjazz, jako o "music of the Earth". Pro mnoho lidí představuje globalizace abstraktní pojem. Pro Omara Sosu, možná nejvšestrannějšího jazzmana své generace a mnohokrát nominovaného na Grammy, naopak východisko k tvůrčímu rozletu. Pomáhá mu předpovědět hudbu, na kterou jiní teprve přijdou, nebo také ne. S impulsivní, perkusivní hrou, už dávno zbavenou respektu k zažitým pravidlům klavírní techniky, povýšil vnímání kubánského jazzu, coby vstřícné kombinace energických afro-kubánských rytmů s harmonickými strukturami, na druh přírodní, bezešvé, africké diaspoře do široka otevřené hudby, do níž bezpříkladně a s lehkostí vkládá moderní vlivy, elektroniku, velké orchestry, nejrůznější tradiční nástroje a milovanou evropskou klasiku. Rád rovněž cituje svůj velký vzor, nenapodobitelného klavíristu Theloniouse Monka, který kdysi řekl, že “jazz nemůžete nutit nikam chodit, to protože si tam dojde sám“.

Folkové prázdniny 2019
Náměšť nad Oslavou 27. července – 3. srpna
O duši
 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Fidlerský workshop pro každého, kdo má rád housle, opět na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

» Duše bude tématem letošních Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení Cesty k Mlýnu (Folkové prázdniny)

» Matěj Forman s přáteli připravil pro letošní Folkové prázdniny Čarokrajnou tkalcovnu (FOLKtime.cz)

» Jedinečný projekt Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib