gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.03.2006 Souboj prstů, z něhož vychází vítězně posluchač (Jakub Blesk Moravec)    PDF Tisk Email
Recenze

Když se potkají ti správní lidé ve správný čas a na správném místě, může vzniknout něco jedinečného. Těmi lidmi byli Luboš Malina a Martin Fridrich s vydatnou podporou hráčů Druhé Trávy a několika dalších hostí. Místem se stalo studio Good Day Records a výsledkem je CD Dueling Fingers.

"Při natáčení duetu s copáckým banjistou Martinem Fridrichem na Afterparty mě napadlo nahrát s ním celou desku," uvádí Luboš Malina důvod vzniku jeho nejbluegrassovějšího sólového projektu z dosavadních čtyř. Dalším důvodem je bezpochyby přes čtyřicet let stará a oběma pány uznávaná deska Erica Weissberga a Marshalla Brickmana Dueling Banjos, která se třemi skladbami s Dueling Fingers prolíná (Dueling Banjos, Old Joe Clark, Pony Express). Mimo jiné, zdvojené banjo bylo typické také pro Malinovu éru u Poutníků.

Od prvních tónů, které ze stříbrného kotouče začnou znít, je cítit obrovská energie a radost. Věc, která není u CD zdaleka samozřejmostí. A tak nás do uší hladí tu jemné, tu ďábelské, převážně instrumentální skladby. Autorství původních děl si oba interpreti rozdělili skoro rovným dílem, a převzaté vybírali od velikánů typu Earla Scruggse nebo již zmiňovaného Weissberga.

Rescue Mission od Krise Krisstofersona, nahraná pod názvem Záchranná mise, je jednou z dvojice zpěvem okořeněných skladeb. Nejde sice o nejzdařilejší text, který Robert Křesťan napsal, ale celková síla melodie a hlasů /Robert Křesťan - Míša Leicht/ ji dělá přinejmenším velmi nevšední. Výjimečný je i duet Káti GarcíiPeterem Rowanem - In the Morning We Will Find Our Way. Každý přispěl svým dílem. Rowan otextoval Malinovu melodii, a Káťa ji tradičním přednesem sobě vlastním mírně poirštila.

Ve skladbě Old Joe Clark se měli sejít společně všichni Malinové, ale Pavel, hrající na autoharfu, se někam vytratil, stejně jako jeho fotografie na bookletu. Ten, když jsem ho tu již zmínil, nám nabízí ke každému tracku osobní  komentář Luboše Maliny a oba texty.

Dueling Fingers je nesmírně zdařilou deskou a ukázkou toho, že ve studiu může vzniknout velmi živá nahrávka. CD by se také mohlo stát drobným návodem všem muzikantům, jak hrát a navzájem si přitom "nepřekážet".

Jedná se o přátelský souboj prstů, z něhož vychází vítězně posluchač. A to je moc dobře.

CD Dueling fingers - Luboš Malina a Martin Fridrich
Vydal: Good Day Records  (2005) celkový čas: 44:55

Dueling Fingers - Foggy Mountain Special - Záchranná mise (Rescue Mission) - Luboš a Láďa - Gorcova noční můra - Pony Express - Bražec Swing - Strakonice - Nashville Blues - Old Joe Clark - Banjo v trávě - Banjo Bus - In the Morning We Will Find Our Way - Dueling Banjos


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib