gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

28.02.2024 Folkový dort (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Dort coby pochoutku známe asi všichni. Ovšem dort s přízviskem folkový - tak s ním jsme se mohli seznámit v sobotu 24. února v gotickém sále staré táborské radnice pod dohledem samotného Jana Žižky.
Folkový dort  má jako každý dort svoje důležité přísady, bez nichž by to nešlo.
Úvodní dortovou ingredienci zastával písničkář a výrobce kytar, David Kourek z Kanic u Brna. Tohle ne úplně časté spojení, kdy výrobce hudebního nástroje je zároveň i muzikant, se velmi pozitivně projevuje na jeho projevu. Láska k muzice a vztah ke kytaře jsou v naprostém souladu. David navíc jakoby do muzejního prostředí patřil. Byl totiž uveden pořadatelem coby muzejní kolega. Před mikrofon předstoupil s pozitivním naladěním, protože má důvod se smát. V písni Prozatím dá se říct žijem se jeho nálada projevuje nejvíc. Ona slova mu vložil do úst kamarád, kterého se v jisté době optal, zda byl postižen covidem. Témata k písním vyhledává v běžném životě a těší ho, když třeba v situaci, která není až tak kladná, dokáže najít nějaké pozitivum. Život je jeho vášní, která ho provází už od plínek. Má ho rád. I když prý se stal písničkářem omylem, ani omylem by toho neměl nechat.
Tou hlavní a nejdůležitější částí dortu se stal místní rodák a velká naděje folkové scény, Honza Novorka. Ve svých 12 letech, které na této akci oslavil, má za sebou již řadu významných úspěchů. Je držitel Zlaté Dětské Porty a absolutním vítězem celostátního finále festivalu Brána. Honza je od pohledu optimista. A tak se jmenovala i jeho první píseň. Velmi zdatně se doprovází na kytaru nebo klávesy. Jan Přeslička, Víťa Troníček a další, to jsou folkoví skladatelé a muzikanti, které tento mladý člověk chová v úctě tím, že hraje jejich skladby. Asi nejvíc však Míru Vlasáka (jehož textů zaznělo nejvíc), který jej spolu s manželkou Luckou z kapely Epydemye doprovodil v písních Milé děti a Milada. Honza se nebál zařadit do repertoáru písničky, které před diváky ještě nehrál i přesto, že mezi nimi seděli folková expertka Brigita Kytka Vidimská a ředitel Rádia Folk Pavel Rada. Jan Novorka má před sebou velkou budoucnost.
Závěrečný trojitý přídavek Píseň, co mne učil listopad, Rosu na kolejích a Jdem zpátky do lesů zahrál Honza spolu s Davidem.
(Bylo by vhodné zmínit, že poslední přísadou dortu zvaný folkový měla být přisouzena 
Kateřině Syrné. Jenže..., z důvodu onemocnění tato milá dáma nedorazila. Tak jí popřejme brzké uzdravení.)
A Jan Žižka na koni s celým děním tiše souhlasil...
David Kourek
David Kourek
foto: Hynek Pavlů
Honza Novorka s kytarou...
Honza Novorka s kytarou...
foto: Hynek Pavlů
...a za klávesami
...a za klávesami
foto: Hynek Pavlů
A s doprovodem Lucky a Míry Vlasákových
A s doprovodem Lucky a Míry Vlasákových
foto: Hynek Pavlů
David a Honza
David a Honza
foto: Hynek Pavlů
Aplaudující sál včetně Jana Žižky
Aplaudující sál včetně Jana Žižky
foto: Hynek Pavlů
 
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Jiří Novorka   |188.120.206.xxx |28.02.2024 11:23:21
Krásná reportáž. Moc děkujeme!
Jirka Novorka

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223242526
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib