gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.04.2011 SPOLU, tedy ne každý sám (Pavel Yankee Matějka)    PDF Tisk Email
Reportáže
Co na Apríla, když je hezky, ideálně se cestou na pivo stavit na folkovém koncertíku.

Písničkářské sdružení SPOLU není zatím nijak moc známé, nicméně spojuje tři velmi zajímavá jména: Monty, Arnošt Frauenberg a Jan Žamboch.
Dohromady je svedla náhoda jménem Textová dílna Slávka Janouška, kde se všichni potkali, a i když je Monty z tohoto pohledu „začátečník“, zdárně se mu daří dotahovat náskok kolegů na českém folkovém nebi. Měl jsem to potěšení být u toho, když se Monty zjevil na víkendu Textové dílny, vytáhl kytaru a mydlil s každým až do rána, jedno co. Arnošt se chystá na druhé autorské CD a Žamboší vláček už je pěkně rozjetý se vším všudy.

Písničkářské sdružení SPOLU
Písničkářské sdružení SPOLU
foto: Pavel Yankee Matějka
Do přítmí velkého sálu Zámku v Lomnici nad Popelkou zavítalo toto trio v rámci svého miniturné, kdy o den dříve točili pro Český rozhlas Sever Objevy zvukového portýra s Mirkem Ošancem. Byl jsem zvědav, jak se pánové, kteří by sami každý zvládli samostatný recitál, domluví na společném vystoupení. A podvědomě jsem se nedokázal ubránit očekávanému srovnání s podobnými koncerty tria Redl+Samson+Janoušek blahé paměti.

Na rovinu říkám, že mne mile překvapili dramaturgií celého večera, více se hrálo, než mluvilo, Arnošt nepronášel žádné své absolutní rýmy, nehrál totiž v Lomnici zdaleka poprvé a už ho máme prokouknutého, což bylo tentokrát jednoznačně ku prospěchu společné věci. Své obvyklé jazykové hříčky schovával přímo do průvodního slova, takže divák musel být pořád ve střehu, aby mu žádný vtípek neunikl. Honza Žamboch přeci jen trochu vyčníval, snad že je nejvyšší (?), ale výsledný dojem tím nijak neutrpěl. Kamarádka mne rozesmála dotazem, proč to ten Tlustý pán (píseň Montyho) tak moc prožívá… Pánové se jednoduše bavili hraním a trochou té improvizace a posluchači tuto hru rádi přijali.

Má-li takto vynesené volné sdružení ambice fungovat SPOLU i do budoucna, budu zvědavý, jestli dospějí také ke společnému autorství (ano, podvědomě opět R+S+J, ale uznejte, jistá podoba tu je…).
Každopádně, pokud na ně někde natrefíte, neváhejte, litovat nebudete.

Diváci tleskali, muzikanti přidávali a já jen trochu trnul, aby nedali jako přídavek Protivného sněhuláka, uff, nestalo se, ustáli SPOLU koncert do úplného konce se vztyčenými hlavami kytar.

Sdílet na...
Kam dál?

» Guitar & Forest na vinylu (Jaromír Novák)

» NAPŘÍČ 2013 – komorní festival, tentokrát s podtitulem „Kytaristé napříč žánry“ (Martin Mrca Holan)

» Tři chlapi v ... klubech (Školník)

» Písničkáři, kteří SPOLU písničkaří … (Martin Mrca Holan)

» Dvacátá Muzika (Belmondo)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib