gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.12.2017 Klíč slavil na Musilce 35 let (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

Minulou, ještě předadventní, neděli 26. listopadu potěšil své četné příznivce ve vyprodaném sále Musilky (tedy KS Omega) v Brně folkový Klíč. Od založení skupiny na jaře roku 1982 sbírala skupina na své cestě hudebním světem mnohá ocenění, ať již za tvorbu autorskou (autorská Porta v roce 1990 za píseň Omnia vincit amor) tak interpretační. Nemalé přízni se Klíč těšil i u diváků, což přineslo i diváckou Portu v roce 1988 na plzeňském finále Porty.

Jaroslav Marian
Jaroslav Marian
foto: autor

A v roce 1992 pak byla skupina oceněna i „Zlatou portou“ za její celkový přínos pro českou folkovou hudbu. V jubilejním roce své existence koncertuje po delší době v plné, sedmičlenné sestavě. Což jistě těší početné příznivce, protože dává vyniknout celé plnosti jak obsahové, tak zvukové části repertoáru.

Večer hudebních lahůdek z jejich aktuálního repertoáru i z dávnějších časů skupiny byl tedy proložen i zajímavými vzpomínkami na události z celé dlouhé doby existence kapely. Hlavním historikem byl Jaroslav Marian, který spolu s manželkou Pavlou jsou zakládajícími členy kapely a hnacím motorem i současného KLÍČE. A Pavla Marianová zdatně pomáhala s upřesněním důležitých událostí historie během výkladu - jak již naše skvělé ženy často umějí.

Pavla Marianová
Pavla Marianová
foto: autor
Charakteristickým znakem, možno říci klíčovým prvkem :-) tvorby Klíče jsou písně s historickými tématy v ladění stylů od spirituálů přes kousky jako vystřižené z kancionálů a renesančních zpěvníků až ke gospelovému pojetí. A to vše v jisté a vervní interpretaci, která je ozdobena špičkovými výkony jednotlivých sólistů. Texty nových i starších písní neztrácí nic z nadčasovosti svého obsahu, který v kontextu současné doby nabízí nové pohledy na dění okolo. Znovu se ukazuje, že ti, kteří neznají historii, opakují chyby svých předků. Mnohdy díky lepší technice i s hlubším dopadem do našich životů.

Jana Slavatová a Jan Janda
Jana Slavatová a Jan Janda
foto: autor
Večerem tedy zazněly všechny klíčové skladby z autorského repertoáru, mnohdy v nových a stále skvěle propracovaných aranžmá, které silné melodie a poetické texty předvedly v nejzářivějším světle. Pro diváky to byl dobrý začátek zimní doby, která směruje k zamyšlení kolem adventního času. V tom jim Klíč svými poetickými texty i melodiemi poskytl hodně látky pro jejich krajiny duše a obyvatele v nich. Do své hudební historie sérií jubilejních koncertů vložil další výrazný milník a nezbývá než se těšit i na nové CD, které shrne, k nemalé radosti posluchačů, všechny lahůdky z produkce Klíče.

A na závěr nemohu opominout, co mne při poslouchání vzpomínek z pětatřicetileté historie skupiny napadlo – totiž když se o něčem z historie začne psát či vykládat, a našinec byl u toho a pamatuje si to i třeba jinak, je stár.

A ještě mimochodem - pohledem do programového plánu Musilky je příjemným zjištěním, že dramaturgie pokračuje ve výběru špiček hudební scény a daří se jí výběrem potěšit své věrné diváky.

Fotogalerie: http://beda-vh.rajce.net/2017_11_26_KLIC_-_35_let_na_scene_-_Brno_KS_OMEGA 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib