gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.10.2004 Svojšický Podzim 2004 (C Majk)    PDF Tisk Email
Reportáže

Svojšický Podzim se v roce 2004 přestěhoval z hostince "U lípy" do Hospůdky v areálu. Tím se přiblížil zase o krok blíž k místu, kde se uskutečňovaly legendární festivaly Svojšický Slunovrat a Letorost. Na rozdíl od minulých ročníků jsme si nemohli ani stěžovat na slabou diváckou účast, protože letos bylo v Hospůdce narváno.

25. 9. 2004 po 14. hodině byla tak odstartována přehlídka trempských a country skupin Svojšický Podzim 2004. Letošního ročníku se nakonec zúčastnilo 9 skupin převážně z regionu, ale přijely i kapely z větší dálky. Jako první účinkující vyzkoušela pódium a zvuk na sále skupina No a Co (Noncua Canto). Tato pardubická kapela se zabývá převážně irskou muzikou a ve Svojšicích nebyli poprvé. Muzika to je přímo živelná a irské lidovky doplněné texty Bohumila Gábora v jejich podání na tento festival patří i přesto, že to není zase tak moc country. Mě především zaujala bravurní flétnou nová flétnistka tohoto seskupení Hanka Rozsypalová.

Jako druhá přišla na scénu pardubická skupina Pidilidi. Tato skupina se postupně rozrůstá kolem Radka "Pídi" Barto

foto: Klára Pergelová ©

Pidilidi z Pardubic na ilustračním snímku Kláry Pergelové ©

še který nejprve začal v duu s Šárkou Novákovou známou ze skupiny Poupata, až se postupně rozrostla do současné podoby hrající ve složení Radek "Píďa" Bartoš - kytara, zpěv, Šárka "Nety" Nováková - zpěv, rytmika, Aleš "Ash" Vítek - kytara, zpěv, Šárka Karvánková - zpěv, rytmika a Zdenda "Pazy" Pazourek - baskytara. Za zmínku stojí že skupina vyhrála předkolo Porty ve Svitavách a sklízí úspěchy i na dalších festivalech.

Třetí v pořadí byla skupina Můjgrass country Bruntál. Skupina, která se podílí na pořádání  festivalu Bruntálské indiánské léto, hraje ve složení Renata Chrvalová - mandolína, zpěv, Monika Medková - kytara, zpěv, Jiří Lesák -baskytara, zpěv, Vojta Wallin kytara, zpěv. Skupina přesně zapadá do škatulky trempských a country skupin.

Klapeto - Pardubice patří už mezi tradiční účastníky Svojšického Podzimu. Hrají ve složení Pepa Plžík kytara, zpěv, Kristýna Kvapilová - housle, mandolína, zpěv, Jirka Šmaha - baskytara, zpěv a posily ze skupiny Relax Richard Halásek - Banjo a Robert - rytmika, zpěv.

Po krátké přestávce zahájila druhou třetinu festivalu skupina Svou cestou z Odolene Vody. Skupina trempsko-countryově orientovaná hraje ve složení Martin Stočes - baskytara, zpěv, Michaela Valentová, zpěv, Vladimír Sunda - kytara, zpěv. Skupina je to mladá a má za sebou například pražské kolo Porty.

Po té přišla řada na pořádající Country Colaps. Skupina z Pardubic a z jedné pětiny ze Svojšic si samozřejmě také našla čas aby předvedla co umí. Ne nadarmo se říká, že skupiny které pořádají festivaly, je pořádají jen proto, aby si měli kde zahrát. No ve skutečnosti to zase tak úplně není. Country Colaps hraje ve složení Miloš Chládek - kytara, zpěv, Iveta Nováková - rytmika, zpěv, Tomáš Vyhnálek - basa, zpěv, Zdeněk Dejdar - mandolína, zpěv, Martin Nýdr - kytara, harmonika, zpěv. Letos v létě se Colaps opravdu nezastavil a kromě příprav na Svojšický Podzim se i pilně věnoval hraní.

Další pardubickou skupinou byla Quakoň. Skupinka muzikantů kteří se shromáždili kolem Quakoně - Martina Kasala (kytara, zpěv) je známá i z jiných pardubických skupin. Honza Valka (sólová kytara, piáno, harmonika, zpěv) - Noncua Canto, Zdeněk Pazourek (basa) - Pidilidi, Pedro..., Petr Švejda (kytara, zpěv). Spíše folková formace kterou muzika opravdu baví a je to na nich vidět.

Skupina Bratři nebyla ve Svojšicích také poprvé i když v loni se ještě jmenovali Eldorádo. Rarytkou této skupiny ze Zrnětína je to, že to jsou všechno opravdu bráchové. Bratři Herynkové hrají ve složení Karel - 6 strunná kytara, Petr - 12 strunná kytara, Pavel - banjo a nejmladší z bratrů teprve dvanáctiletý na basu. Skupina v roce 2003 Svojšický Podzim vyhrála a tak se čekal výborný výkon. Baskytarista i přes svůj nízký věk předvedl tak vynikající basu, že museli sklonit poklonu i ti nejlepší muzikanti na sále. Bluegrass koluje této kapele v žilách, vlastní skladby, perfektní zpěv doplněný jódlováním to všechno řadilo Bratry jako favorita soutěže.

Jako poslední soutěžící hrála skupina Arrest z Bruntálu. Klasická bluegrassová kapela ve složení Rosťa Bureš (kytara), Jiří Pršala (banjo), Martin Křenek (mandolína), Zbyněk Crha (basa) hraje moderní bluegrass už více než pět let a je to znát.

Celou soutěžní přehlídku vtipně komentoval a uváděl Kong. Po skončení soutěže a sečtení všech hlasů byly vyhlášeny výsledky a předány drobné upomínkové předměty třem nejlepším kapelám.

1.místo - Bratři - Zrnětín
2.místo - Country Colaps - Pardubice
3.místo - Klapeto - Pardubice

Večer ukončil countrybál na kterém zahrály tři nejlepší. Bratři, Klapeto a nakonec pořádající Country Colaps. Úderem půlnoci utichly nástroje a všichni se vydali k domovům. Snad se tu příští rok sejdeme znovu.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib