gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

31.01.2007 Zimní Huntík predzvestí Podbrdského jara 2007 (Cimbura)    PDF Tisk Email
Reportáže

Ač bývá zimní Příbramský huntík obvykle až v únoru, letos se konal již 13. ledna. Vedle nového termínu poprvé okoštoval i nový sál - velký estrádní v KD Příbram. A zatímco dosud byl předkolem Podbrdské oblastní Trampské Porty, tentokrát byl ponejprv předkolem  oblastní Porty, chválabohu sjednocené. Tím novinky končí. Zvuk opět za mnoho nestál a diváci i portovní porota museli opět hodně špičatit uši. O muzice, ze které porota dílem vybírala a dílem ne, nabízím následující hrstku poznámek.

DUA: Program 23. půlročníku Příbramského huntíku otvíralo místní dívčí duo Klára & Pavla. Jejich premiérové vystoupení bylo silně poznamenáno trémou. Zajímavější bylo pozdější sólové vystoupení poloviny tohoto dua, Kláry Kolářové. Klára zpívá hezkým, zatím neškoleným hlasem za velmi jednoduchého kytarového doprovodu převzatý repertoár. Přesto za tím vším, pro její mládí, cítím veliký talent. Přejme jí (i sobě) aby nebyl promrhán... Součet věku pražského old trampského dua Malá řeka je více než trojnásobkem úhrnného věku předchozí dvojice. Nicméně pohostinské vystoupení Jitky Kotové a Franty Šimona působilo téměř mladě. Možná proto, že nejednu z písní jejich repertoáru zná František (v listopadu 2006 oslavil 80. narozeniny) od klukovských let. Žije s nimi, stejně jako Jitka, celý život... Vystoupení zkušeného dua pořadatelů Huntíku, Jany & Zdeňka Hejkrlíkových s hostujícím mladičkým bluesovým kytaristou Erikem Svobodou z Prahy bylo neopakovatelnou

foto: Karel Fencl ©

Ježkovy voči

foto: Karel Fencl ©

lahůdkou pro ucho... Jakub Kořínek & Katka Misíková byli loni finalisty Ústí a do Komárova postupují automaticky. Své vystoupení věnovali repertoáru náročnějšímu, než se hrává do soutěže. Přesto získali 3. místo v diváckém hlasování... Bez ohledu na výsledek diváckého hlasování si dovoluji tvrdit, že jedné z nejnadšenějších přímých reakcí publika se dostalo duu Nestíháme. Bylo to jejich nejlepší krátké vystoupení, které jsem zažil a můj nejsilnější zážitek z 23. Příbramského huntíku.

PÍSNIČKÁŘI: Písničky i projev Jirky Řehulky z Rosovic u Dobříše, přesto, že pozoruhodné, jsou výrazně klubového typu. Proto do Komárova nepostoupil, byť publikum mu prokázalo stejné sympatie jako Martinu Rousovi. Loňský ústecký finalista Rous v Příbrami také pouze hostoval a jeho vystoupení bylo premiérou hned několika nových písní. Paráda!... Dalším sólistou tohoto půlročníku se stal, donucen rozpadem skupiny Každýho věc, Radim Flender z Prahy. Jeho písničkám kapela chyběla velmi výrazně.

KAPELY: Blesk z čistého nebe jakoby sjel krátce po začátku programu! Způsobila to kapela Půl dechu do měchu, tři kluci (el. kytara, baskytara, bicí) a jedno děvče (ak. kytara, sólový zpěv) říkající své muzice folk-jazz. Zazářili díky dobře zvládnuté odlišnosti ode všech ostatních a zpěvaččinu obdivuhodnému jazzovému cítění... Repertoár západočeského Bodláku tvoří převážně americké melodie s vlastními vtipnými texty. Překvapením v repertoáru skupiny, dlouho označovaném za dřevně bluegrassový, byla písnička Gordona Lightfoota. Sympatická byla účast Pepy Machatého st., byť jako zpěváka jediné písně. Den před Huntíkem se vrátil z půlroční mise v Kosovu... Ve vlašimské Šifře působí bývalý Příbramák, ex člen tamní skupiny Reparát, učitel Luboš Zajíček. Folkrock mladičké kapely jeho bývalých žáků, ještě poněkud nevyklusaný, portovní porotu moc nezaujal. Zato Luboš hodně zaujal místní krásky. Byl zvolen osobností 23. půlročníku Huntíku a Šifra obsadila 2. místo v diváckém hlasování... Krok vpřed se povedl skupině Bylo nás šest, divácké vítězce tohoto Huntíku. Po překotném rozmnožení a základním odchovu potomstva (členové souboru mají dohromady téměř dvacet dětí!) zbývá více času na muziku. Na zvuku kapely je to znát... Premiérové vystoupení nové sestavy starého Vegetu bylo cestou vpřed. Zatím ne až tam, kde kapela byla před krizí posledních zhruba dvou let, ale i tak, sláva!... Standardně dobrý výkon bez kroku vpřed, vzad či stranou předvedla Maděra. Oproti tomu hodně pokročilo její následnické dívčí trio Maděrky, loni ještě mile dětské, dnes do krásna (nejen uměleckého) dospívající... Mezi písničkami plzeňské Fregaty mě zaujala pouze jedna: Nádherná. Jen jí svědčí novinka v obsazení - velké bicí obsluhované dobrým rockovým bubeníkem. Škoda... Vždy dobří instrumentalisté, bluegrassové Ježkovy voči, se výrazně zlepšili ve zpěvném sboru a u diváků obsadili, společně s Jakubem a Katkou, 3. místo... Ovšem na dokonale zpívající hravý i dravý sbor a nakažlivou euforii dívčího kvartetu Přelet M. S. má málokdo! V divácké soutěži ho silně poškodila předposlední startovní pozice v pokročilé hodině, kdy počet diváků značně poklesl, a kdy i mnozí z přítomných svá rozhodnutí již odevzdali. Na totéž si může stěžovat program pohostinsky uzavírající jihočeská Epy de Mye, trio, které mi před očima umělecky roste od setkání k setkání. Opět jejich nejlepší malé vystoupení, které jsem zažil a na tomto Huntíku moje dvojka, hned za duem Nestíháme.

Takový byl zimní Příbramský huntík 2007, na kterém si portovní porota vybrala duo Nestíháme (Praha+Nelahozeves) a skupiny Bylo nás šest (Příbramsko), Ježkovy voči, Maděra, Maděrky (všechny tři z Příbrami), Přelet M. S. (Blovice), Půl dechu do měchu (Hořovice + Beroun) a Veget (Praha). K nim přibudou finalisté z předkola v Zaječově (17. února) a loňští ústečtí finalisté. Oblastní kolo Porty, důvěrně zvané Podbrdské jaro 2007, se roztočí 17. března v komárovském KD Buzuluk. A na letní Příbramský huntík můžete přijet taky! Koná se 8. září, tradičně v lesním divadélku Na skalce u Nového Podlesí nedaleko Příbrami. Ahoj!

Pro FOLKtime a v krácené verzi pro Podbrdský Portýr 2007


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib