gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.04.2024 Večery S: Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv, slovo patrona ročníku (Petr Bohuslav)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Tak se zase potkáme. Budeme sedět spolu v publiku a užívat si vystoupení interpretů českobudějovických Večerů S v Divadle U Kapličky. Bude to týden po Portě, kde si dokonce jednoho z interpretů vyslechneme v předpremiéře.
Chansonet má na Portě prostor jen pro tři písně a podle toho, co jsem si vyslechl v ukázkách a podle doporučení kamarádů muzikantů a podle pedagogů, pod jejichž vedením se učili hrát a zpívat bude dobře, že na koncertě v Divadle U Kapličky 19. dubna budou mít daleko větší prostor. Podle názvu by se dalo odhadovat něco o šansonu. Není to tak. Krabičky, šuplíčky a přihrádky nehledejte. Nechte se unášet pocity a vnímejte i hudební nápady a překvapení.
Podobně to mám nastavené i u kapely Spolektiv. Náš velký OTEC Večerů S v Divadle u Kapličky Jarda Hnízdil a můj spolužák, jehož hudební počiny znám už ze studentských let kolem roku 1987 z vysokoškolských kolejí a klubů K1 a K2. Už tehdy se uměl obklopit skvělými muzikanty a produkovat tak novátorskou muziku, že v závalu běžného popu a dalších normalizačních rozhlasových počinů byli, jako vichřice svěžího procitnutí a někdy až překvapení. Možná vás překvapí i nyní. Jdou zase svou cestou a moc rád s nimi objevuji další a další zákoutí, kde jsem ještě nikdy, opravdu nikdy nebyl. Ano, Jarda nepíše úplně písně do hospody, nebo k ohni, ale i takové se najdou. Spolektiv tentokrát představí pracovně zvanou „stranu B“ z připravovaného alba Genesis. Babylonské otázky, Dvě sestry, Mám spoustu bohů, Stařec a obraz a další písně s texty Michala Novotného, Evy Sukové, Ladislava Vondráka či Vladimíra Mátla zahraje Spolektiv v plné šestičlenné sestavě ve složení Jarda Hnízdil, Renata Melda Švecová, Martin Jančura, Jirka Regásek, Mikuláš Balo a Vašek Švec. Řada písní zazní v Divadle U Kapličky poprvé. Držte se, bude to jízda a spousta energie.
Jedináček mezi kapelami bude tentokrát David Šitavanc. Nebude to mít lehké, ale, jak ho znám, bude mít pro strach uděláno a vrhne se do zpovědi ze své hlavy, srdce, lásek, strachu a nadšení. Velmi zemité texty, průvodní slovo, básnické obraty i prostá obecnělidská pojmenování reality viděné očima věčně mladého písničkáře. Nehleďte na šediny ve vlasech i vousu. Bude to lidské, mladé a možná i překvapivě zábavné. Poslouchejte text i melodie a třeba vás chytnou, jako mne.
Tak to je ode mne všechno. Pozvánka na další večery s v Divadle U Kapličky od letošního patrona je na světě. Rozhodnutí, zda se přijdete podívat a poslechnout si tyto tři interprety, je na vás. Já v hledišti budu a těším se na muzikanty i na vás.
Petr Bohuslav
Rozhovor s Františkem Pittnerem a Michalem Bosákem (kapela Chansonet) v Televizi Jižní Čechy si můžete shlédnout na YouTube kanálu Večery S - Hvězdy jihu 58 - Folk&Country na JČ1 duben 2024.
Večery S 19. dubna
Večery S 19. dubna
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib