gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.09.2011 Jediný velký rostoucí festival se jmenuje Trampský širák (Belmondo)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Na začátku všeho byl mlýn uprostřed lesů. Když domlel, změnil se na rekreační středisko, a když domleli i bolševici, tak na penzion. Krásné místo pro klidný pobyt, vzdálené od nejbližších větších měst přes deset kilometrů, od nejbližší osady kilometry dva. Nakonec proč ne i pro hudební festiválek, ze kterého rychle vyrostl festival.
V současnosti zřejmě nejzajímavější velký festival. Zejména svou úspěšností. Zatímco ostatní velké akce se potýkaly s úbytkem diváků, odlivem sponzorů, osekáváním rozpočtu a tudíž i programu a letos většinou i s bídným počasím, Širák proběhl opět úspěšně s několikatisícovou podporou v hledišti a navíc s nádherně letním počasím.
Nebýt Hop Tropu a jeho přátelství se Sampajem, zřejmě by nebylo Trampského Širáku
Nebýt Hop Tropu a jeho přátelství se Sampajem, zřejmě by nebylo Trampského Širáku
foto: Belmondo
Soupis účinkujících dopředu nesliboval žádné mimožánrové úlety, což u akce, jejíž název zní poněkud staromilsky, je logické. Jména vystupujících jsou z větší části léty prověřená, pouze doplněná několika nadějemi žánru. Za málo peněz hodně muziky. Jako příklad uvedu letošní sobotní koncert. V předprodeji (možno zaplatit i poštovní složenkou) 300 Kč, na místě 350 Kč. Za to následující program: Buty, Nezmaři, Hop Trop, Wabi Daněk, Pacifik, Janoušek a Vondrák, Hradišťan, Tempo di vlak, Věra Martinová, Pavel Petran a kapela, Pocity, Šworc a Alison.
Místo konání takřka ideální. Zázemí penzionu a restaurace mlýna. Pódium chytře vystrčené před stánky, které tak neruší a jsou nadosah. Celý prostor hlediště je velkou loukou v mírném sklonu, takže vytváří přirozený amfiteátr, v jehož horní části se terén narovnává a slouží jako tábořiště se skvělou možností v případě potřeby poslouchat vše přímo ze stanu. Nad větší částí hlediště se zdvihá několikrát zalomená celtová střecha visící na ocelových lanech, která v případě deště ukryje přes tisícovku diváků. Znalci ji příhodně nazývají „Mnichovský stadion“. Přímo v areálu také najdete velké ohniště s vysokou hranicí, u které se sobotní noc hraje a zpívá. Pořadatelský tým je viditelně naddimenzovaný, každopádně velmi dobře na všechny situace připravený. Servis i pro vystupující probíhá bez problémů.
I doprava na místo je zvládnuta. Návštěvníci parkují na pokoseném poli vedle areálu. Příjezd je asi 1,5 kilometru dlouhou cestou ze Štoků po poli. Štoky najdete v polovině cesty mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Ačkoliv jsem si nedovedl představit vyjíždění z pole za deště, i s tím je počítáno (v případě potřeby by pomáhaly traktory). Návštěvníci jedoucí hromadnou dopravou mohou využít autobusovou dopravu přímo na akci z Jihlavy i Havlíčkova Brodu.
Odkud se berou tisíce diváků na odlehlém místě s konzervativní dramaturgií? Trampský širák vsadil i při své velikosti na pohodu a přívětivost. Dýchá to z tohoto festivalu takřka na každém kroku. Ne náhodou se vám vybaví
„Mnichovská“ plachta s rozdělenými polovinami, kuřáckou a nekuřáckou
„Mnichovská“ plachta s rozdělenými polovinami, kuřáckou a nekuřáckou
foto: Belmondo
Mohelnický dostavník nebo Svojšický slunovrat v původní podobě. Snad i jistota především melodické akustické hudby přitahuje. Od začátku koncertu je plné hlediště, čehož se dosahuje jednoduše – obrácenou dramaturgií. Letošní sobotu v poledne zahajovaly Buty.
Děti, psi, cigarety. Děti a psi mají přístup praktický neomezený. Čtyřnožci jen měli být na vodítku a s košíkem, což se částečně dodržovalo. Ani na tak velké akci nevznikl problém. Děti navíc mohly využít svezení se na koních či v kočáru nebo skákacího hradu. Za revoluční by se dalo označit řešení otázky kuřácké. Prostor pod „Mnichovskou“ plachtou byl rozdělen na polovinu nekuřáckou a polovinu kuřáckou. Kuřácká se nacházela po směru větru. Nikoliv ideální, ale alespoň nějaké řešení.
Pivo – jihlavský Ježek. Ovšem také možnost nákupu kvalitních moravských vín.
Proč Trampský širák? Snad má název vyjadřovat právě onu poklidnou atmosféru. Rozhodně tu nezní jen trampská muzika a už vůbec v hledišti nesedí tramp vedle trampa. Výběr názvu je ovšem skvěle zvolený. Dnešní řečí, výborný marketingový tah. Většinově tu nejsou mladí diváci, což je ze všeho výše uvedeného logické. Jakého většinového diváka má tedy Trampský širák? Spokojeného. A spokojený divák se vrací.
Nevěříte, že příjemná, poklidná a pohodová atmosféra může být i na velkém festivalu? První víkend v září příštího roku si to můžete ověřit sami. A proč jsem nenapsal vlastně ani řádku o muzice? Přišlo mi v tomto případě srovnatelně důležité a podstatné napsat o všem okolo. A ještě jedno jméno musí zaznít. Hlavním organizátorem Trampského širáku na Hanesově mlýně je Pavel Sampaj Solar. Širák dolů….

Sdílet na...
Kam dál?

» Podzimní Ozvěny již dnes (Mirek Zajac Duda)

» Hop Trop 40. sezóna (Vladimír Béďa Halm)

» Dvacítka je krásné číslo (Tomáš Pohl)

» HOP TROP – 35 let nošení dříví do lesa (Pavel Yankee Matějka)

» Folkové Chvojení v obrázcích (Houbák)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pavel Petran   |90.182.145.xxx |13.09.2011 13:27:32
Musím souhlasit.Parádní akce včetně organizace a atmosféry.
žralok (brno)  - opravdu pohodová akce   |Registered |13.09.2011 16:31:15
Strejdo Belmondo,
určitě to byla pohodová akce.
A když se dívám na výčet účinkujících - Sampaj má na zahrádce naražený naftový vrt.
A to je dobře.
Potvrzuji, že akce to byla stejně pohodová už před třemi (?) lety. Bez ohledu na moje počáteční diskuse s dramaturgem (o velikosti škvíry mezi Samsonovými Máky a Spirituál kvintetem). To se vyřešilo samo, Dušan Vančura si o hodinu spletl začátek koncertu, takže
si Ozvěna zahrála dosytosti a ještě jsme si stihli pokecat třeba se Zdenou Tichotovou, nakonec i s tím Dušanem, stejně jako pak s celou bandou lidí, se kterými jsem se dlouho neviděli, co jsme s nimi před více než třiceti lety začínali, se Samsonem a Huberťákem, s Tondou Hlaváčem, ... nojo, Nezmaři tam byli už tehdy taky, i pak taky idoly mého dospívání Rangers a zelenej mužík Honza Vyčítal s kapelou.
Až do rána pak hráli pod okny naší maringotky HopTropáci spolu s rozteskněným Romanem Horkým. Naštěstí nám nějaká něžná pořadatelka půjčila deku, protože jsme s Čitou zapomněli v Brně naložit spacáky.
A hlavně mně připadali spokojení divači a poslucháci. No, ono taky tenkrát bylo pěkné babí léto.
Jen po těch hříbkách byl stejnej ... jako letos.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib