gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.07.2023 37. ročník festivalu Folkové prázdniny: Hnízdo múz se 200 dílnami (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Hnízdo múz se 200 dílnami
Hudební a taneční workshopy účinkujících umělců
20. jubilejní ročník náměšťského Kolokvia s tématem Nové cesty ke staré hudbě
Sváteční odpoledne u Staré tkalcovny s programem pro rodiny s dětmi
Unikátní filmy z výběru WOMEXu v biografu Staré tkalcovny
Nové LP Roots Revival nad Oslavou, vernisáže, happeningy a mnoho dalšího

Hnízdo múz - festival tvůrčích dílen, hudebních a výtvarných workshopů s neopakovatelnou atmosférou

Festival Hnízdo múz probíhá po celou dobu trvání Folkových prázdnin a zahrnuje desítky nejrůznějších tvůrčích dílen (kompletní seznam a další informace najdete na webových stránkách a na samostatných letácích). A mimochodem program Hnízda múz opět obsahuje na 200 položek.
Řada dílen bude naprosto jedinečných. Doporučujeme zajít na vokální dílnu Lady Maisery, dílnu s brilantním hráčem na jednostrunnou kytaru Brushym, dílnu o „tkané hudbě“ s Woven Sounds, taneční workshop s temperamentní slovenskou Bandou, dudácký workshop s Rossem Ainsliem, přednášku a povídání s Jiřím Plockem, básničkovou dílnu s Radkem Malým, promítání a povídaní s Kateřinou García a Liamem Ó Maolaí, na „Coro a Coro“, tedy workshop polyfonního zpěvu pro ženy vedený Rachele Andrioli, všechny součásti tangové tančírny ve Staré tkalcovně. A zvláště pak zúčastnit se celotýdenní přípravy Orchestru Folkových prázdnin, kde už zbývá jen pár volných míst ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ).

Hudební a taneční dílny FP 2023:
VOKÁLNÍ DÍLNA S LADY MAISERY
neděle 23. 7.
18:30 – 19:30 nádvoří zámku
Orchestr Folkových prázdnin
Orchestr Folkových prázdnin
Hvězdné anglické folkařky Hannah James, Hazel Askew a Rowan Rheingans tvoří trio Lady Maisery. Stylově patří mezi nezařaditelné, což nelze číst jako příliš náročné. To rozhodně ne. Řečeno lyričtěji: dovedou nás na okraj útesu a strčí dolů. Vzápětí ale nádhernými a skoro bezkonkurenčními vokálními harmoniemi nadnesou a nechají poletovat v myšlenkách na to, co s těmi písněmi prožíváme.
„Spojila nás láska ke zpěvu a písním s poselstvím,“ říká o vzniku tria Rowan Rheingans, kterou si po boku sestry Anny pamatujeme z loňského roku.
DÍLNA S BRUSHYM
pondělí 24. 7.
12:00 – 13:00 Stará tkalcovna
Objevte možnosti hry na kytaru na jedné struně.
Brushy One String učí, jak hrát svým unikátním způsobem na jednostrunnou kytaru. Andrew Chin dokáže ze svého jednoduchého nástroje vydolovat spoustu úžasné hudby, ne nepodobné legendárním bluesmanům z Mississippi Delta z dávných dob.
TKANÁ HUDBA S WOVEN SOUNDS
pondělí 24. 7.
14:30 – 15:30 Stará tkalcovna
Říká se jim Naqshe Khani, řekněme Zpívání vzorů. Nejde o pouhou kratochvíli během monotónní práce, ale doslova o přesný návod neboli hudební předlohu, jak navržené vzory utkat s minimálními chybami. Díky industrializaci, moderním technologiím a složitým vztahům Íránu se Západem však počty tkalců dramaticky klesají a ruční výrobě koberců hrozí postupný zánik.
Mehdi Aminian se svými přáteli Vás seznámí s tímto ohroženým nehmotným kulturním dědictvím.
TANEČNÍ WORKSHOP S BANDOU
úterý 25. 7.
13:30 – 14:30 Stará tkalcovna (to odpoledne bude místo pravidelné milongy)
Jmenují se tak, jak se jmenují, vede je houslista a zpěvák Samo Smetana a jsou...bez debat, taková neposedná, věčně rozesmátá a parádně sezpívaná „banda" skvělých muzikantů těžící z lokálních slovenských tradic.
S bandou přijede a workshop povede skvělý tanečník Alfred Lincke.
DUDÁCKÝ WORKSHOP S ROSSEM AINSLIEM
středa 26. 7.
14:30 – 15:15 Stará tkalcovna
Ross Ainslie patří mezi dudácké velikány a mělo by vám stačit vědět, že s tím samým dudáckým divočákem Ali Huttonem vedou superskupinu Treacherous Orchestra a ve chvílích volna rolují posluchače jako duo; když tedy to samé Ross neprovádí s irským dudákem Jarlathem Hendersonem. Natáčí alba, z nichž padá brada a výčet velkých jmen, se kterými spolupracoval je snad nekonečný. Stejně tak to je u něho s cenami.
PÍSEŇ JAKO SYMBOL ANEB PO STOPÁCH KULTURNÍHO FENOMÉNU LIDSTVA
PŘEDNÁŠKA A POVÍDÁNÍ S JIŘÍM PLOCKEM
čtvrtek 27. 7.
10:00 – 11:00 Výstavní síň na staré radnici
Základem přednášky je kniha Píseň jako symbol (Galén 2022), v níž autor pátrá po tom, co píseň jako jeden ze základních prvků lidské kultury znamená pro člověka. Jako roli hraje v dějinách? Co zrcadlí? Co znamená pro každého z nás osobně? Co o nás také vypovídá? Co vypovídá o naší době?
V tématu se silně projevuje autorova osobní zkušenost muzikanta, aktivního účastníka velkých festivalů, milovníka a průzkumníka moravské tradiční kultury i publicisty, který se snaží zachytit některé pozoruhodné aspekty společenského dopadu písně. Třeba to, jak mohou současné populární celebrity ovlivňovat politiku i sociální poměry.
BÁSNIČKOVÁ DÍLNA S RADKEM MALÝM
čtvrtek 27. 7.
11:00 – 12:00, Stará tkalcovna
Přijďte si zkusit napsat vlastní limerik, haiku nebo hádanku s básníkem Radkem Malým.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Radek_Malý
CANTIGA I: TONNTA FARRAIGÍ VIGO – WORKSHOP S KATEŘINOU GARCÍA A LIAMEM Ó MAONLAÍ
čtvrtek 27. 7.
14:30 – 15:30 Stará tkalcovna
O hudebně-vizuálního projektu Cantiga I: Tonnta Farraigí Vigo s Liamem a Kateřinou, ve kterém s nimi filmově ztvárnila první ze sedmi dochovaných cantiga de amigo galicijského trubadúra ze 13. století Martina Codaxe filmařka a fotografka Jaro Waldeck.
VOKÁLNÍ DÍLNA S RACHELE ANDRIOLI „CORO A CORO“ (pro ženy)
sobota 29. 7.
14:00 – 15:00 zámecký park
Coro a Coro je neustále se rozvíjející workshop polyfonního zpěvu pro ženy, které rády zpívají.
Křižujete populární i autorskou hudbu ze světa, objevujete terapeutickou sílu zpěvu a v době charakterizované strachem, nejistotou a apatií chce být Coro a Coro malým nábřežím, kde hudba vítá, uklidňuje, staví mosty, ženskou směsí hlasů, kultury a družnosti.
TANČÍRNA
pondělí – pátek/sobota (dopoledne)
10:00 - 11:00 TANGO WORKSHOP (i v sobotu dopoledne)
13:30 – 14:30 MILONGA (kromě úterý, kdy je ve stejném čase taneční dílna slovenské kapely Banda)
Argentinské tango pod vedením tanečních mistrů Gabriely a Petra Nečasových.
ORCHESTR FOLKOVÝCH PRÁZDNIN
24.-29. 7. v Sokolovně (úvodní setkání 24.7. v 10:00 v Sokolovně a dále dle domluvy cca 3 hodiny denně)
29. 7. od 17:30 koncert v zámeckém parku
Lektoři: Vivien Zeller (DE), Ursula Suchanek (DE), Martin Krajíček (CZ)
Orchestr Folkových prázdnin bude hudební seskupení, otevřené pro hudební zájemce pod mezinárodním vedením Vivien Zeller (DE), Ursuly Suchanek (DE) a Martina Krajíčka (CZ). Přizvaní, oslovení, přihlášení i kolemjdoucí muzikanti, profesionálové i amatéři, virtuózní hráči, začínající nadšenci i talentované děti vytvoří hudební těleso, které bude 6 dní secvičovat, učit se, inspirovat se, aby v poslední den festivalu zahráli KONCERT.
Kolokvium o lidové hudbě, folku a world music slaví 20 let
Jubilejní 20. ročník oslaví jedinečné náměšťské Kolokvium, letos s tématem Od folkloru k world music: Nové cesty ke staré hudbě.
Diskusní setkání zájemců o problematiku hudby etnické, lidové, folkové či rozmanitou oblast tzv. world music přivádí do Náměšti nad Oslavou každoročně jak zástupce akademické obce (etnology, etnomuzikology, etnochoreology, muzikology a estetiky), tak hudební publicisty a redaktory. Téma, k němuž se všichni přednášející vyslovují, je pokaždé jiné, všechny účastníky však spojuje zájem o hudební pole „od folkloru k world music“ a vůle diskutovat o problémech a představit ostatním oblast svého zájmu.
Program najdete na kolokvium.folkoveprazdniny.cz.
Vstup je volný!
Sváteční odpoledne u Staré tkalcovny
Sváteční nedělní odpoledne je připraveno pro děti i dospělé v areálu Staré tkalcovny u řeky Oslavy. Proběhne v neděli 23.7. s programem od 14 hod. Budete svědky otevření výtvarných instalací Utkaných mostů, které připravili Matěj Forman, Jan Kindl, Jan Lamr, Pavel Tasovský a Lukáš Urbánek.
S dětmi můžete navštívit tři divadelní představení nebo se zúčastnit řady dílen.
Více na www.folkoveprazdniny.cz/program/svatecni-odpoledne.
Unikátní filmy z výběru WOMEXu v biografu Staré tkalcovny
Program ve Staré tkalcovně je už také připraven. V jeho biografu budeme také promítat čtyři filmy, které se podařilo získat díky spolupráci se světovým veletrhem world music Womex a díky producentům a režisérům těchto filmů.
WOMEX má po mnoho let svou filmovou část. Jedná se každý rok o přehlídku nejzajímavějších filmů, které souvisí s lidovou hudbou z celého světa.
Díky spolupráci s WOMEXem a díky souhlasu příslušných producentů a režisérů se podařilo pro letošní festival Folkové prázdniny domluvit projekce 4 dle našeho výběru nejzajímavějších filmů z posledních kolekcí WOMEX FILMS.
Více informací zde: PROGRAM DÍLEN HNÍZDA MÚZ 2023
Opět festival vydává LP a CD s nahrávkou z loňského ročníku. Roots Revival nad Oslavou je její titul a je záznamem krásného koncertu, na kterém mají hlavní zásluhu tři hlavní protagonisté Marian Friedl, Petra Nachtmanova, Mehdi Aminian Jazi.

Folkové prázdniny
Náměšť nad Oslavou
22. července – 29. července 2023

 

Sdílet na...
Kam dál?

» Změna zahajovacího koncertu 37. ročníku festivalu Folkové prázdniny (Michal Schmidt)

» Hudební lahůdky na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» První část českých a slovenských muzikantů na Folkových prázdninách. (Michal Schmidt)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny proběhne 22. – 29. července 2023 (Michal Schmidt)

» Výběr toho nejlepšího ze současného britského folku na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib