gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.11.2012 Východočeská tečka za moravským turné s kanadským nádechem (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Kofe
Kofe
V neděli 25. listopadu se jako již tradičně poslední neděli v měsíci uskutečnil v královéhradeckém Country clubu Lucie večer věnovaný folkovému klubu. Tentokrát byl rozdělen do tří bloků. O první se postarala kanadskočeská písničkářka Silvie Forsyth. Silvie Forsyth se stylem velmi přibližuje americké country. Od svých osmnácti let píše dokonce písně v angličtině, a proto většina její tvorby je v tomto jazyce. I styl zpěvu mi velmi připomínal zpěváky americké country.

Ač angličtinu částečně ovládám, dávám přednost písním v češtině. Kdysi jsem přemýšlela proč. Nakonec jsem dospěla k faktu, že důvod je naprosto suchý, jednoznačný a nevzletný. Lenost. Přestože jsem schopná pochopit, o čem texty jsou, abych si je mohla přeložit, musím se na ně víc soustředit a to se mi většinou nechce. Je to můj problém a nejspíš se tím ochuzuji o písně v angličtině, dokonce nedokážu ocenit slovní obraty, protože si na rozbor anglických textů netroufám.

Pokusím se tedy popsat aspoň nějaký vjem z hlediska melodií… Písně Silvie Forsyth jsou velmi melodické, melodie se snadno zachycují v hlavě až z toho máte pocit, že už jste je přeci museli někde slyšet. A přitom je to vskutku rukopis českokanadské písničkářky.

Náměty textů jsou – jak sama říká – ze života, např. co sděluje žena muži, když se s ním rozchází, další je o cestě vlakem, depresivně laděná je píseň Kéž bych tě nikdy nepotkala (názvy uvádím v češtině). Píseň Ještě se uvidí Silvie napsala pro muže, za kterého se na jaře provdá. Silvie zpracovala i tématiku tajené lásky, která nedošla k naplnění, protože nikdy nebyly city sdělené nahlas.

Mezi písněmi v angličtině se ale objevily i dvě v našem rodném jazyce - prvotina Silvie Forsyth Jediná a jako přídavek zazněla druhá česká Kde je láska. Po krátké pauzičce, která byla vyplněná slosováním vstupenek a předáním cen v podobě nového alba Marien V půli cesty, jsme se z Ameriky přesunuli na Moravu.

Pavel Tabásek v Hradci Králové vystoupil sám, přestože ho je možné vidět s jeho kapelou Tabáskova partyja, s kterou v roce 2011 získal na festivalu Zahrada 5. místo v boji o Krtky. Letos Pavel získal Písničkářského krtka na festivalu Folková Růže.

V písních Pavla Tabáska se v hojné míře objevuje moravské nářečí a to jen umocňují melodie, které připomínají moravské lidové písně. Někdy mi až přišlo, jakoby se kapela Fleret vcucla do jednoho člověka. Tématika textů tento dojem jen dokresluje (např. ráno na Valašsku, když vstávají dva opilí chlapi). V písni o tom, jak se lidé hledají mě zaujaly verše: „Svět je jeden velký mixér, co hoděj vás tam všecky, sklapnou víko a začnou šlehat vás na plný pecky…“

Na píseň o jízdě na koni po pláni bez plotů, kterou Pavel Tabásek napsal pro syna, mu přišel pomoct „vokalistka“ Vlna. Vlna zůstal i na píseň složenou z lidové části a Pavlovy úpravy.

Živočišností a zemitostí byla cítit píseň Cikánská, která vznikla z pocitů, které má asi každý, kdo si pořídí nemovitost a hrozně se zadluží. Text mluví za vše: „Kúpim si já maringotku…“ Tato píseň mi z nějakého důvodu připomněla píseň Jarka Nohavici.

Pavel Tabásek se rozloučil písní, s kterou mu po vokálové i taneční stránce pomohli Kofe a Vlna, kteří ho po kratičké přestávce na pódiu vystřídali.

Kofe@Vlna je duo, pozůstatek úspěšné kapely I.C.Q. Skládá se z Martina Kofe Neumanna a Lubomíra Vlny Vaňka a v lednu 2013 tomu bude rok, co spolu začali hrát. Písně píše většinou Martin Neumann, doprovody jsou buď na jednu, nebo dvě kytary, v Lucii hrál Vlna i na xylofon (píseň Pohoří). Písně mají nejen hravé melodie, ale i texty s různými zvukomalebnými výrazy, které vtahují publikum do děje. Píseň Abrakadabra zpíval celý sál.

Všimla jsem si, že inspirativní jsou cesty vlakem, protože nejen Silvie Forsyth toto téma ztvárnila, objevilo se i v písni Mezi F.O.B. Kofe@Vlny. Dramaturgicky a vizuálně dokonalé ztvárnění měla píseň Lej mi, lej mi se sociální tématikou, jejíž text napsal Kofe a Pavel Tabásek. Týkala se bezdomovců pohybujících se kolem jednoho obchodního domu. Kostým účinkujících skýtal obnošený kabát, čepici a sluneční brýle. Pěvecká lahůdka byla píseň Modrý pták, kdy mě ze zpěvu Vlny až mrazilo v zádech.

Závěr programu zakončil Kofe@Vlna s Pavlem Tabáskem písní Do soboty s ostravským přízvukem, kde si nešlo nevšimnout Kofeho práce s pánví. Napínavý byl i závěr písně, kde pánové soutěžili o to, kdo má největší dechový fond. Vyhrál Vlna. Všichni dnešní účinkující ještě zazpívali píseň O stromě.  A jako poslední přídavek zazněla píseň Zatmění tzv. „O klíně“ Kofeho@Vlny.

Večer více než zdařilý, velmi pestrý a barevný, zádumčivý i živelný. Ti, co se nezúčastnili, prohloupili. Příští folkový klub pod záštitou Folk žije! se bude tentokrát konat už třetí prosincovou neděli 16. prosince od 19:00 a bude stát určitě za to. Vystoupí kapela Marien a písničkář Radek Píďa Bartoš. Máme se na co těšit!

Jana Štěpánková


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Vlna   |94.113.165.xxx |30.11.2012 16:25:24
Děkujeme Janě za velmi příjemný článek

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib