gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.04.2012 Křižovatka Lucie Redlové (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Nová nahrávka s názvem Křižovatka od Lucie Redlové je již druhé autorské album této valašskomeziříčské zpěvačky, autorky, kytaristky a mandolinistky. CD dokumentuje hudební posun Lucie Redlové jako autorky i interpretky směrem od folkového písničkářství k rockovým kořenům. Album Křižovatka totiž Redlová, na rozdíl od prvního zcela sólového alba, natočila se svými spoluhráči z kapely Garde, která Lucii doprovází již dva roky. Jedenáct skladeb má uvolněnou, ale přesto rockovou atmosféru, kterou jim vtiskl vynikající americký zpěvák, muzikant a skladatel Tim Eriksen. Ten se ujal hudební produkce alba, jež se natáčelo ve studio Jámor Ondřeje Ježka.
redlova_krizovatka
redlova_krizovatka


Lucie Redlová už na prvním sólovém albu vsadila na zahraničního producenta. V roce 2009 natočila album „První poslední“, které produkoval irský rocker Steve Wall. Tentokrát spolupráce probíhala přes oceán, Tim Eriksen totiž žije v americkém Massachusetts. A příprava alba probíhala zhruba půl roku před natáčením. Pro jednu píseň dokonce složil hudbu. Celou spolupráci Lucie Redlová vysvětluje: „Píseň Nalívej krásně demonstruje mezinárodní spolupráci a využití moderních komunikačních technologií při tvorbě této desky (protože již od podzimu jsme Timovi posílali kapelní nahrávky a pracovali na nich). Moje textařka Radka tento text napsala v německé Kostnici, kde v současnosti žije, já jsem jej ve Valmezu přeložila a namluvila, aby Tim věděl, jak se které slovo vyslovuje (a musím dodat, že jelikož umí srbsky, tak mu čeština nedělala až takový problém), Tim jej v Massachusetts zhudebnil a nazpíval a poslal zpět. Písničku jsme potom spolu zkoušeli až ve studiu, doprovodil mě na mexickou dvanáctistrunnou kytaru zvanou bajo sexto a africkou kalimbu  a udělali jsme z toho takový ethno-folk. To je ale jen jedna ze dvou tišších či klidnějších písní na desce, v dalších pár písních hraje Tim na elektrickou kytaru a v tom jsme cítili jeho asi největší přínos – jako bývalý punkáč za elektrickou kytaru totiž opravdu vzít uměl“, směje se Redlová.

Název „Křižovatka“ nevybrala Lucie Redlová náhodou. Kromě již zmiňovaného pootočení od folku k rockovějšímu či alternativnějšímu pojetí hudby se na albu protínají i křižovatky životní. Na rozdíl od předešlé desky má album vnitřní textový vývoj. Převážná část alba je výsledkem autorské spolupráce Radka Bzonková (texty) a Lucie Redlová (hudba) a na výsledku je to výrazně vidět. „Texty zachycují ženu v jejích různých polohách ve věku, kdy se láme z puberťačky v matku. Zatímco největší starostí mladé dívky je užívání si s kamarády či hledání partnera, k tématům dospělé ženy patří udržení vztahu, zvládání i nezvládání mateřství, manželství. Prolnutím vidění světa tří žen, které se na desce podílí, vzniká textový celek, který působí silným a kompaktním dojmem. Třetí ženou a autorkou (kromě Radky Bzonkové patří jeden text i Lucii Redlové) zastoupenou na albu je písničkářka Lada Šimíčková, od které zhudebnila Lucie Redlová dva texty. Pouze jediný text pochází od muže, a sice pravidelného spoluautora Redlové, Jakuba Horáka z Nového Boru - i ten ovšem zapadá do celkového konceptu desky.

Pohodovou a tvůrčí atmosféru ve studiu potvrzuje ochota Tima Eriksena vrátit se zpět na speciální koncerty, které se v květnu odehrají u příležitosti vydání alba. „Evidentně to Tima s námi bavilo, jelikož přiletí v květnu na čtyřdenní křtící turné, což původně vůbec nebylo v plánu! Konečně se tedy představí fanouškům i v Praze, kde ještě nikdy nehrál, přesto, že byl v České republice už asi čtyřikrát” sděluje Lucie Redlová.

Mimořádné termíny koncertů vydání alba i s hostujícím Timem Eriksenem jsou:
14. 5. Praha – Kaštan
15. 5. Valašské Meziříčí – M-klub
16. 5. Brno – Stará pekárna
17. 5. Zlín – Zelenáčova šopa


TRACKLIST
1 Sběračky čaje 03:02
2. Indiánská 03:29
3. Letní 03:44
4. Dokonalá 04:58
5. Je noc 03:45
6. Kamarádi 03:40
7. Keby ja vedela 02:18
8. Jsi nejlepší 03:48
9. Nalívej        
03:42
10. Nemluvná 04:44
11. Na Lhotách 04:44

Celkový čas 42:03

Music: Lucie Redlová (except 9. Tim Eriksen)
Lyrics: Radka Bzonková (3,4,6,9,10,11), Lada Šimíčková (1,2), Jakub Horák (5), traditional (7), Lucie Redlová(8)

Recorded in Studio Jámor in February and March 2012
Recording, mix, mastering Ondřej Ježek
Arranged  Lucie Redlová & Garde, Tim Eriksen, Ondřej Ježek
Producer: Tim Eriksen

Lucie Redlová & Garde:
Lucie Redlová – ac. guitar, mandoline, el. guitar (1, 2, 10, 11), keyboard Rhodes Mark I (1), cabasa (2), classic guitar (5)
Martin Knor – el. guitar, e-bow (2)
Ivan Trpík – bass guitar
Milan Kratochvíl –drums, cajón

Guest:
Václav Pohl – tamburine (1), triangl (2), egg (4)
Marek Novotný – keyboard Crumar organizer T1 (2), piano (4), keyboard Rhodes Mark I (10)
Ondřej Ježek – keyboard Rhodes Mark I (1)

Special guest:
Tim Eriksen – el. guitar (6, 8, 11), kalimba (9), zpěv (9, 11), bajo sexto (5, 9)

Sdílet na...
Kam dál?

» Výroční koncert 25 let Indies (Přemysl Štěpánek)

» Na Prázdninách v Telči vystoupí přes sto kapel v čele s Tommym Emmanuelem (FOLKtime.cz)

» Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po šesté v Turnově (Martin Holan)

» Lucie Redlová: Až uzamkneme nebe (FOLKtime.cz)

» Poslední folkový špíz? (Pavel Jarčevský)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib