gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.07.2014 Cloud Cult přijedou na Folkové prázdniny! (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Počtem členů a nástrojů, melodickými, až art rockově kontrastními skladbami, na dřeň upřímným, emotivním nasazením a paletou hudebních stylů vám mohou připomenout Arcade Fair, Crosby, Stills, Nash & Young nebo Mumford & Sons, berte to ale jako nástřel, protože ve skutečnosti jsou Cloud Cult věrohodně sami sebou. Nevšední velkokapelové novátorství se u nich snoubí s obyčejným písničkářstvím a křesťanstvím zatěžkaná filosofie a osobní zraňující témata s prostým přesvědčením o síle lidské komunity a potřebou žít v harmonii s přírodou i mezi sebou navzájem.

"Říká se, že jsme vznikli z chaosu, ne, já myslím, že z lásky. Naše hudba byla vždy o hledání Boha a pochopení velkého tajemství. Mám pocit, že hudba představuje posvátný jazyk, který, pokud ho správně použijete, vám umožní proniknout na druhou stranu," tvrdí leader skupiny, kytarista a skoro výhradní skladatel Craig Minowa zpívající naléhavě naříkavým hlasem skladby s rezonujícími motivy lásky a osobní tragédie.
Craig o ní otevřeně a citově nevyděračsky mluví, protože je součástí příběhu a zrodu skupiny. Nikdy neměl v úmyslu ji založit: jeho sólové studiové album The Shade Project, ale v roce 1995 skončilo na vrcholu vysokoškolské hitparády a on tlaku přátel a fanoušků na živá vystoupení neodolal, takže s albem Who Killed Puck? začíná v roce 2000 existence Cloud Cult, nazvaných podle proroctví indiánského kmene Hopi.

V tu ránu přišly nabídky velkých vydavatelství, cesta na výsluní se otevřela, ale Craig se rozhodl pro nezávislost: s manželkou výtvarnicí Connie Minowa založil neziskovou ekologickou organizaci Earthology, do níž patří vydavatelství. Ve Wisconsinu z použitého materiálu postavili geotermálně vytápěný dům, energii získávají ze solárních panelů, pěstují biopotraviny, jejich dodávka jezdí na biopaliva a za každých tisíc prodaných alb vysázejí deset stromů. V roce 2002 ale manželům nečekaně ve spánku zemřel dvouletý syn Kaidin: Craig ze sebe prý tehdy na způsob vypořádání se žalem doslova vychrlil přes stovku skladeb, základ repertoáru na dlouhou dobu dopředu. Na způsobu života to ovšem manželům neubralo, rodinná tragédie - i přes pozdější narození dvou dětí se nicméně navždy vnořila do Craigova skladatelství a filosofického vnímání života a tušení, že velké pravdy jsou jednoduché, bez ohledu na jejich složitost. Cloud Cult na svět nahlížejí s pozdviženým obočím, věřit v jeho zákonitosti ale nepřestávají. "Stále hledám odpověď na otázku, kdo jsme, proč jsme tady, odkud jsme přišli a kam jdeme," tvrdí Craig. Skupina s houslemi, violoncellem, klávesami, bicími, trumpetou a kytarami, tedy se silným a zároveň variabilním zvukem, se brzy rozrostla na osm členů a pozornost na sebe během koncertů poutá i nehudebním způsobem: Connie s dalším výtvarníkem Scottem Westem na vlnách hudebních nálad vytvářených Cloud Cult malují v přítomném okamžiku obrazy, které se na konci vydražují, a výdělek z velké části putuje na dobročinné účely. Za devět alb se Cloud Cult dostalo odezvy patřící hvězdným kapelám, to že se o nich příliš neví a nevyprodávají stadiony, je vědomým rozhodnutím kapely nezadat si s gramoprůmyslem: zůstávají raději na pozicích nezávislé kapely, která si alba vydává sama a do světa je vypouští ve stoprocentně recyklovaných obalech.
Loni jedna matka Cloud Cult požádala, aby zahráli na zádušní mši pro její tři zavražděné dcery. "Bylo to velmi emocionální, jen my a naše akustické nástroje. Obejít se bez elektroniky bylo zároveň neuvěřitelně osvobozující," vysvětlil Craig rozhodnutí skupiny natočit později první živé, výhradně akustické album Unplug. Kompilace starších a méně známých skladeb v produkci Jeffa D. Johnsona a zvukově dotažená Jeffem Litonem (Bon Iver, Arcade Fair) vyšla letos na jaře. Album podle Craiga destiluje podstatu hudební eklektičnosti skupiny a jeho osobní názor, že hudba představuje jeden z nejsilnějších léků. Další velkou výzvu pro Craiga Minowu představuje pozvání Michala Schmidta na Folkové prázdniny do České republiky: Cloud Cult se tak poprvé ve své historii vydávají do Evropy, kde si do budoucna hodlají vybudovat novou posluchačskou základnu.


Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (1/4) (Marek Kamínek)

» Jedinečný projekt Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» 35. ročník Folkových prázdnin se překládá na rok 2021 (Michal Schmidt)

» Fidlerský workshop pro každého, kdo má rád housle, opět na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib