gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.06.2023 Zrnka v písku (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Nový festival se zrodil ve Veselí nad Lužnicí. Na zdejší pískovně, kde nejen muzika zní od června pravidelně, v sobotu 17. června zazněly poprvé tóny festivalu Zrnka v písku.
Madam v triku
Madam v triku
foto: Stanislav Tošner
První zrnko připadlo na kapelu, jejímž motem je „Svět je hezčí, než si občas chceme myslet,“ Madam v triku. Hybnou silou je zde Dušan Vainer, známý například ze Šantré. Úvodní písně byly s „vodní“ tématikou, což korespondovalo i s deštěm, který se s prvními tóny spustil. Došlo i na pitné či slzavé téma v textech nebo i na Píseň vypuštěných matek či Námořnická. Samá voda, co pak lze čekat od počasí? Tenhle folk je říznutý jazzem a malinko i rockem a zní uklidňujícím dojmem. Bylo fajn se zaposlouchat do slov. Jo, a "madam" měla delší košili.
Promočení do sucha, aneb Carpe diem blues, v podání druhého zrnka coby Jen tak taku, vlastně taky kopírovala přírodní jevy. Déšť ustal a díky tomu začali přibývat i diváci. Pronikavý a nepřeslechnutelný hlas Lenky Martinů zřejmě napomohl i k příjemnějšímu jevu, prosvítání slunce. Což se během Mistra šerosvitu projevilo nejvíc. Prostě pohoda jak na ostrově Caprei. Kuriozita? Během irské instrumentální skladby bylo možno pozorovat nebývale mnoho pohybu basáka Luboše Kalvase. Zřejmě nadšení z nového nástroje.
Ve čtvrtek v pět
Ve čtvrtek v pět
foto: Stanislav Tošner
Aby se to dobře rýmovalo, třetím zrnkem se stala Třetí míza. Kdo by se podíval na pódium, viděl by uskupení Sem tam (které se má dle jejich webových stránek vrátit na scénu v příštím roce). A jako bych ho i slyšel. Ovšem s odvážnějším, plnějším zvukem. Ač je tahle parta rok stará, tak to vůbec není poznat. Tvrdí, že to je letitými zkušenostmi. Říká se, že basa tvrdí muziku, tady bych se hodně přiklonil k banju Vojty Zíchy, které celkový projev příjemně dokreslovalo (např. Zas vracím se). Asi nejvíc na mne zapůsobila dnes druhá irská lidová, možná s názvem "Kdo z vás viděl irské růže v téhle zemi kvést". Kromě folku či irského téma se u Třetí mízy potkáte i se swingem a jazzem.
Justin Lavash
Justin Lavash
foto: Stanislav Tošner
Čtvrtek je 4. dnem v týdnu, a tady zrnko s tímto číslem připadlo právě na ty, co tento den mají ve svém názvu - Ve čtvrtek v pět. A tady nastupuje přírodní živel jménem Lucie Slámová. Má všechno pod kontrolou a především spoustu energie. I když bylo pod mrakem, s ní Vyšlo slunceTak vzpomínej, že v písničce Barová zněly úplně famózně bicí zapůjčené od Karla Metelce z Jen tak taku. Jemný a přesto napínavý zvuk nabádající k otázce, co zazní dál. K tomu dechový syntezátor… Pastva pro uši. I u této partičky to není jen o folku. Co třeba blues nebo latina? Zní víc než dobře. A Cesty mraků nad veselskou pískovnou byly nakonec příznivé.
Justina Lavashe, který coby poslední, 5. zrnko, zapadl do koloritu nového festivalu, jsem už neslyšel. Prostě jiné povinnosti.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib