gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.04.2013 Modré kamínky (Miki Ryvola)    PDF Tisk Email
Trampské zajímavosti
Předmluva k právě vydané sbírce povídek, básní Haiku a písničkových textů Fredyho Schuberta Z mých ohňů dým:
Při čtení Fredyho textů vracejí se mi neodbytně vzpomínky na milovanou říčku našeho mládí, jihočeskou Černou, pro nás ovšem navždy tradičně a staromilsky Švarcavu. Dychtivě a náruživě jsme probírali dna křišťálových tůní a nacházeli pomněnkově modré kamínky, naše poklady a drahokamy, o kterých jsme nechtěli vědět, že jsou to vlastně obroušené střepy z dávných sklářských hutí Novohradských hor.
Takhle Fredy na svých nesčetných toulkách sbírá nenápadné kamínky setkání, zážitků, nálezů a objevů. Naše pomněnkové poklady ze Švarcavy na suchu zešedivěly a po chvíli z nich byly obyčejné šutříky.  Fredyho drobné imprese právě naopak: ze zdánlivě šedé reality zasvítí drahokámek neopakovatelného zážitku, nenápadné krásy, která je všude kolem. Jen jí umět objevit..
Z mých ohňů dým
Z mých ohňů dým
Trapsavecké miniatury
Okouzluje mne třeba líčení tří osamělých večerů s úplňkem na Dunaji, setkání s tajemným modrým květem uprostřed kamčatské mýtiny či krátký, ale okouzlující příběh motýla na sněhu..
On má ten Fredy oči kumštýře a věčného kluka, houževnatost soumara, krásnou roztržitost a nadhled člověka, který příliš nevnímá vžité normy a to, co se takzvaně má. Má kultivovaný a poučený jazyk dychtivého a znalého čtenáře. Má i hluboce zažranou romantiku kluků padesátých a šedesátých let, hochů s lilií a woodcraftem.
V textech jsou neokázale vloženy prosté hodnoty, které trvají, a věřím, že budou trvat. Nelze je zglajchšaltovat a přes vytrvalé útoky konzumu a pokleslé morálky zůstávají. Jako modrý květ v sopečném popelu..
Téhle zaťaté Fredyho posedlosti náramně rozumím – snad že nám pořád stejně voní oheň. Snad že v tomhle tolik neromatickém světě žene nás stejná urputná vidina, že za obzorem TO už sakra musí být..
Občas se do trampských kruhů vracejí vášnivé debaty o smyslu trampingu; hledání definice je oblíbeným koníčkem již několika trampských generací. Autor útlé sbírky nabízí mezi řádky vzpomínek, črt, písňových textů i veršů velmi prostý návod – s otevřenýma očima a vzrušeným srdcem jít krajinou.
Jak píše o starých bláznech, co nezměnili záliby:
„Splétají dohromady skutečnost a sen,
jen Bůh ví, jaká posedlost je žene z města ven..“


Sbírka Z mých ohňů dým, ze které je přebrána i dnešní povídka Ani potřetí, byla vydána v edici Trapsavecké Miniatury sv. 16 a její cena je 20Kč + poštovné 14Kč.
V případě zájmu si piš na mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223242526
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib