gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.08.2010 Nejezte to, teto (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Olina Nejezchlebu jsem znal především jako zručného studiového a týmového hudebníka, a tak když vyšlo jeho sólové album, byl jsem zvědav a zvědavost byla ještě podporována našeptavači – užs´ to slyšel??? No, po poslechu musím říct, že se trošku bojím, až např. jiný zručný a obdivovaný spoluhráč slavných osobností Miloš Dvořáček své sólové album konečně dodělá. Tolik řemeslně zručného, ale jinak obsahově a výrazově plochého popu jsem už totiž dlouho neslyšel.

Olin Nejezchleba je ve všech skladbách „jako někdo, s kým někdy hrál“. Ke cti by mohlo sloužit, že nejvíce připomíná melodikou, zpěvem a tématy textů Ivana Hlase a asi z 10 % Vladimíra Mišíka. Ale proč, když už tu jeden je? Celkově ale sklouzává spíše k plytkosti Kryštofů a Migů a jim podobných. Ne, nepokoušejte se jmenovat třeba Marka Knopflera, u něj ten grunt díla prostě po prvních tónech vycítíte. Tady je to spíš jako stan, napodobující stavbu. To je totiž ten rozdíl mezi „civilností“ a „plochostí“ či „nevýrazností“. Muzika písní nevzrušivě středně rychle a mírně rytmicky plyne, a kdyby byly písně spojeny v jeden track, nic by se nestalo. Poklidný tok tu a tam naruší nikoliv nepříjemná a nenápaditá sóla, nestačí však rozpustit dojem ze zbytku písně, který plyne jak voda před jezem. Asi největší odvaz zažijeme hned v závěru druhé písně, kde se odvazují i housle, trochu jakoby čardášové. Ale opravdu jen trochu. Skladby mají navíc i stejné schéma stavby, takže po třetí písni už víte, že bude vždycky intro, sloka, sólo (několikrát opakováno) a outro. Verše a rýmy jsou v nejlepším případě neutrální, pokud se vychylují, tak spíše k nižší laťce – rýmy chystá/děkabrista jsou fakt mimo – nikdo z posluchačů nebude tušit, kdo by to děkabrista mohl být. Kdyby autor a interpret nechtěl svými písněmi něco sdělovat, byla by to příjemná hudba k setkání s přáteli nebo k nakupování v obchodním domě. Ale pořád, i při podprahovém poslechu, vás čas od času v písni upoutají ne úplně běžná slova či obraty (jakkoliv třeba kostrbatá, jako ten děkabrista) a máte (možná oprávněný) pocit, že by si interpret zasloužil větší pozornost, že vám chce něco říct (nejvíce asi ve skladbě Ráj). Jenže - vydrželi byste poslouchat řečníka, který se k vám otočí zády a bude si cosi mumlat do kouta pódia a ne k vám? A takhle přesně to na mě působí. Možná mumlá správné věci, ale… Dva tři verše vzbudí vaši pozornost, a pak přijde z okolí (a to i kdybyste seděli v izolované cele a sami) tolik jiných podnětů, že si píseň tu pozornost neudrží. A po třech minutách zase na vás vypadne zajímavá fráze a situace se opakuje. Jen jednu chvíli to vypadá, že řečník dostal odvahu a přistoupil k pultíku a hovoří k vám – ve skladbě Hit. Ale to je prostě málo. Nicméně vtipnou kompilaci sloganů songů zpěvákových kolegů oceňuji.

Ne, že bych z desky ve svých pořadech nechtěl hrát, jak by se mohlo po tomto textu zdát – naopak, když nebudu mít co a nebudu chtít nikoho podráždit, sáhnu po ní docela a zahraju z ní cokoliv. Ale je to dobře? Nakonec asi budu mít raději desky, kde si po několikanásobném pozorném poslechu zakroužkuju jednu – dvě písně a na ostatní si vydám zákaz.


Jaroslav Olin Nejezchleba - Noční lov
Jaroslav Olin Nejezchleba: Noční lov
Vydavatel: 100PROmotion
Vydáno: 2010
Hodnocení desky: 8,11/10
Seznam písní: Něco se chystá • Klamný konec • Čekání na sníh • Omamná léta • U doktora • Noční lov • Ráj • Nevím • Hit • Stesk • Poslední
Co o albu napsal Lukáš Vořech Pokorný: "Občas trošku haprují rýmy, jinak překvapivě silná bigbítová deska jemněná akustikou.." (9 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Ondra  - Děkabrista   |93.95.35.xxx |30.08.2010 20:39:32
Pro ty, kdo netuší, kdo to je děkabrista: Děkabristé byli důstojníci Petrohradských pluků. Dál viz:(http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bkabrist%C 3%A9)
Ohař   |89.103.52.xxx |01.09.2010 16:59:16
Jéžišmarjá to je zase blábol.
Black Bart the P08   |88.101.238.xxx |01.09.2010 17:44:25
Takže děkabrista je zakázané slovo, protože ho nikdo nezná...
Dobrý, MK. Teď ještě zakaž Křesťanovi jeho termidory, historiony, manzanity, senešálky a alama....beztak se jen dělá chytrej, že zná tolika cizích slov, yntelygent...
MK   |193.179.126.xxx |08.09.2010 10:28:01
Kde jsem Barte napsal, že ho NIKDO nezná a že je ZAKÁZANÉ? OKAMŽITĚ se omluv!
Black Bart the P08   |88.101.238.xxx |08.09.2010 11:31:29
Copy: Rýmy chystá/děkabrista jsou fakt mimo – nikdo z posluchačů nebude tušit, kdo by to děkabrista mohl být.

Ty si nepamatuješ, co píšeš?
MK   |193.179.126.xxx |08.09.2010 11:55:50
Nepsal jsem NIKDO absolutně, ale "nikdo z posluchačů". To je zatracenej rozdíl.
Black Bart the P08   |88.101.238.xxx |08.09.2010 16:49:36

Nepřipadáš si trochu infantilně, když se takhle vykrucuješ?
Erika Suchanová   |88.102.189.xxx |08.09.2010 22:49:43
Pane Kellere, Vy jste neuvěřitelně hloupý člověk.
fo-ol  - gut   |77.75.72.xxx |03.09.2010 13:27:07
to vypada jako moc dobra deska, uz se tesim! :)
Erika Suchanová   |193.165.74.xxx |08.09.2010 10:01:25
Je mi 37 let, asi jsem už velký pamětník, protože vím naprosto přesně co je děkabrista. CD jsem si koupila a rozhodně toho nelituju, je skvělé. Recenze je mírně řečeno velmi zvláštní, ale naprosto katastrofální je věta: "Celkově ale sklouzává spíše k plytkosti Kryštofů a Migů a jim podobných. " To je teda hodně drsný. Pan Keller jen potvrzuje obecně známé pravidlo, že kdo nic neumí, dělá kritika:
MK   |193.179.126.xxx |08.09.2010 10:28:46
Co je na Migu a Kryštofu drsnýho? Plytkej středoproudej pop, nic drsnýho.
Erika Suchanová   |88.102.189.xxx |08.09.2010 22:47:00
Vy máte trochu těžkopádné vedení. Na Migu a Kryštofovi není drsného nic, ale ta Vaše věta je dost hrozná. Takhle už to snad pochopí každý. Teď už chápu, proč se Vám ta deska nelíbí, patrně vám prostě spoustu souvislostí v textech nedochází.
Tomáš Pohl   |78.102.50.xxx |08.09.2010 23:45:06
Slyšel jsem téměř celou CD na koncertu v Telči a Olin Nejezchleba mě docela svými písněmi dostal. Desku nemám a neslyšel jsem ji, takže nemohu posoudit rozdíl mezi live zážitkem a poslechem v autě nebo někde v klidu. Přiznám se, že texty jsem nevnímal, spíše výraz Olina či kytaru Norbiho a jako celek mě to hladilo po duši. Kapelu Mig pokládám za dobrou recesi, ostatně jako celé sklepácké herectví Macháčka, něco podobného je i "nezpěv" Tomáše Hanáka či celá hudební tvorba sklepa a kapely Paco Camino (Vaculík- Noll). Kdo je děkabrista vím, občas jsem chodil do školy a miluji ruskou literaturu. Co se mi nelíbí je militantní tón odpůrců kolega Kellera. Co nejvíc u některých fanoušků folků postrádám je nadhled a smysl pro humor.
Erika Suchanová   |193.165.74.xxx |10.09.2010 09:50:55
Pane Pohle, četl jste reakce "kolegy Kellera" na komentáře jeho odpůrců? Chytrou recenzi si ráda přečtu a nemusí být kladně laděná, ale to není tento případ. V recenzi, i když jsem si jí přečetla opakovaně jsem žádný nadhled a humor nenašla. A např. odpověď pana MK "Nepsal jsem NIKDO absolutně, ale "nikdo z posluchačů". To je zatracenej rozdíl." je tak hloupá a neprofesionální, že mě zaráží, že takový člověk funguje jako oficiální recenzent hudební scény a že ho někdo bere vážně.
P.S. Kdyby fanoušci neměli nadhled a smysl pro humor, nebyli by patrně Nejzchlebovými fanoušky ...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Srpen 2017 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1 2 3 4 5 6
 7 8 910111213
14151617181920
2124
282930   

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

130. koncert "živě..."

Kdo: COUNTRIO Hodonín
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 13.09. 2017 20:00

131. koncert "živě..."

Kdo: MRAKOPLAŠ a MÍRA OŠANEC
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 11.10. 2017 20:00

132. koncert "živě..."

Kdo: JARRET Liberec
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 08.11. 2017 20:00