gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.11.2009 Zhasni... (Denny Newman)    PDF Tisk Email
Recenze

Letošní rok byl bohatý na CD spřízněných kapel a muzikantů jako žádný jiný. Vydávali Žamboši, Lucka Redlová, Kosmonaut a Nevermore a také Zhasni. Na Facebook jsem jednou napsal, že Zhasni tvoří skinheadský básník Kuba Horák, prokletý básník Michal Vaněk a Irča Vaňková těm dvěma dává alespoň základní zdání solidnosti. Přesto jsou tihle tři (+ rytmika, ale kluky osobně moc neznám) ze všech jmenovaných formací mojí srdeční záležitostí největší.

Žamboši mě uchvacují ďábelskou hrou Šedého vlka a něžným zpěvem Malé vlčice, Lucie Redlová mě dostává muzikálností a živelností, Kosmonaut je pro mě jev nevídaný, živočišný, ten, který si vydupal, prosadil a zdokonalil svůj vlastní styl. Zhasni... to není jen kapela, to je něco ve mě.

Zažíváme období hojnosti a období strádání. Jsou životní etapy, kdy se nám daří a chvíle, kdy je to na opuštění planety. Jsme euforičtí i v depresích. Někdy je léto, jindy mlha a chlad. CD Zhasni je průvodcem tímhle vším. Není to tématická deska. Je to příběh poskládaný z not, slov a hlasů, příběh bez začátku a bez konce, příběh povědomý.

Je to tak nutný... je deska, kterou budu poslouchat za rok, za deset a možná i za padesát let, deska, kterou pustím ještě mnoha lidem, určitě jednou svým dětem a těm kamarádům, o kterých si budu myslet, že si to zaslouží.

Kuba píše texty, kterým věřím, protože v nich vždy dokážu najít něco, co znám. Jak vypadá slunce z louky nad Čingovem? Krásně. Dívali jsme se na něj několik dnů na nejlepší dovolené mého života. S tímhle jedním řádkem přichází na návštěvu i chlad podzimní louky po ránu, mlžný opar a vůně kávy k snídani. Jak zní Jan Spálený, když chraptí „Je to tak nutný?“ Jako s poznáním pokyvující hlava s úsměvem, který už ví. Kdo je muž s knírem píšící na březovou kůru? Ten, kdo ukazuje cestu v nouzi nejvyšší.

Ve Zhasni se potkali lidé vzácným způsobem - pocitová hudba, která se neopakuje, nekolovrátkovatí, objevuje a texty, které nelžou a jsou skládané talentovaným řemeslníkem - a teď si dovolím klišé - s Van Goghovskou žízní po životě.

Mám Zhasni v krabičce co nosím po kapsách a pouštím je na výlety do mé hlavy ve chvílích soukromí a osamocení. Za to jim patří můj velký dík. Je to tak nutný.


Zhasni - Je to tak nutný...
Zhasni: Je to tak nutný...
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2009
Hodnocení desky: 7,82/10
Seznam písní: Vchod • Pošli mi • Kastelán • Mlčení slov • Tak trochu • Strom bičovaný větrem • Vlaštovky • Vichřice • V mosteckých emauzích • Čaroděj • Zahořely • Parcely na měsíci • V nebeských vesnicích • Poslední zhasíná
Co o albu napsala Jana Tippmanová: "Lídrem desky je pro mě překvapivě Kuba Horák, na koncertech to bývá Michal Vaněk. Teď si jen přát, aby to Zhasni takhle hrálo i naživo." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Než začneš poslouchat – Zhasni, je to tak nutný! (Dušan Trličík)

» Svojkovská zahrada 2014 (Kuba Horák)

» Zhasni v Brně (Michal Kosmonaut Šimíček)

» 17. FOLKomín obrazem (Renata =o))

» Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po páté v Turnově (Martin Mrca Holan)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Dušan Vainer   |Registered |12.11.2009 09:32:00
No tak tedy nevím. Pokud má tento článek sloužit jako obdivný vzkaz členům kapely, pak asi svůj účel splnil... Ovšem jako upozornění na výjimečnou desku zůstal tak trochu na půl, či spíše na čtvrt cesty. Za skinehaedského básníka považuji já osobně úplně jiného interpreta, se kterým bych Kubu jen nerad srovnával. I když... sakra... teď vlastně nevím, jestli jsem album Je to tak nutný nepochopil nějak nesprávně... Mohl by se prosím Kuba vyjádřit ke svému vztahu k národnostním menšinám? Ať mám(e) tedy jasno... Každopádně si myslím, že autor článku poněkud podcenil fakt, že i Folktime občas čtou noví čtenáři, kteří Zhasni nikdy neslyšeli.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |12.11.2009 09:55:38
Nazdárek Dušane, já to tedy pochopil jako vyznání kapele a její tvorbě a navíc se mi to líbí. Jo a co vím, tak Kuba má trampské kořeny, ale když se nad tím zamýšlím dál, tak jako ty, bylo by dobré, aby se ten Kuba konečně vyjádřil že? Třeba ho najednou potkám v ulicích Janova v černošedém oblečku hodných radikálů.
Monty  - DENNY, DENNY, DENNY   |90.177.90.xxx |12.11.2009 10:00:44
Denny, Denny, Denny…
Hezky jsi to napsal. Hudba skupiny Zhasni je doopravdy příjemná. Jsem si ale jistý, že v celém Tvém názoru je špetka údivu pramenícího z osobního vztahu s interprety. Osobně všechny Zhasínající, zvláště pak Kubu Horáka mám moc rád (v tom nejlepším mužském chápaní) a samozřejmě, že i já jsem tímto faktem poměrně dosti ovlivněný.

Nic méně bez emocí k desce samotné:
http://www.bandzone.cz/monty
Krom melodií a textů, které jsou velmi povedené, se nachází na desce něco co se jen tak nevidí, ehm tedy neslyší a zvláště ne pak u folkařů. Přece jenom, písničky samotné, nejsou zárukou kvality. Je třeba si uvědomit, že cena desky je něco málo nad 200 Kč a je třeba si uvědomit, co vlastně za to dostaneme.
Jak jsi již velmi poeticky napsal, písně jsou uchvacující a snad ani nejdou ohrát. To co ale CD dělá CD, je kvalita zpracování písní. Na desce se podílely ikony českého folku jako K. Markytán, Honza Žamboch a mnozí jiní, což už je jakási předzvěst kvality zpracování. Vzpomeňme na Markytána, který toho natočil na poctivý analog tolik, že se nám „mladým“ kotlíkům s digitálem ani nezdálo. Sound na druhé desce Žambochů je taky excelující, takže když jsem krabku s umělohmotným kolečkem rozbalil a přečetl si booklet, byl jsem zvědavý, jak to bude hrát. A ono to hraje. Velmi vkusné aranže, příjemná a přesná rytmická sekce a mnoho nápadů, které by vystačily na tři kvalitní desky.
Málo kdy se mi stává, že si hned po koncertě pustím CD a líbí se mi. U této desky jsem byl mile překvapený. CD má obrovský prostor, není tam snad ani jedno zvukové klišé a celý mastering je udělám s obrovský citem a precizností. Jistě najdou se pocitové chybičky, ale celek doopravdy funguje naprosto vyrovnaně a neotřele. Jsem si jistý, že i hudební fajnšmekr si na soundu celé desky pochutná.

Monty
MONTY  - sorry   |90.177.90.xxx |12.11.2009 10:05:18
Omlouvám se redakci a čtenářům za špatně vložený odkaz ne můj web.

takže promiňte
Tomáš Pohl   |195.113.8.xxx |12.11.2009 11:45:58
Protože mám kapelu Zhasni a zejména její tři základní piliře moc rád a to i lidsky, bylo by těžké cokoli napsat objektivně o této dobré desce. Po řadě demo snímků ať již celé kapely nebo sól Michala Vaňka, se podařilo velmi dobré dílo. Proto jsem neváhal a pozval kapelu v širším obsazení ( což kapele velice prospělo) na Folkomín a myslím, že jsem chybu neudělal. Jen nevím,kdo se skrývá za americky znějícím jménem autora, ale paní ministryně spravedlnosti vydala druhou knihu povídek rovněž pod italským pseudonymem. Autor Zhasni miluje celým srdcem a oslovili jej stejně jako mě zejména velikou a křehkou poetikou. Neškodilo by ale přidar k impresím trochu faktografie, ale nedávno zde vyšla reportáž z festivalu, aniž se čtenář o něm něco dozvěděl. Autora ale chápu, protože mám ty lidi a jejich muziku taky moc rád.
Kuba Horák  - ...   |82.150.164.xxx |12.11.2009 12:56:24
Ahoj lidi. Díky všem za reakce. U té Montyho jsem zamáčkl, ale je to kamarád, tak se to nepočítá Nebo jo? Teď koukám, že všichni, co reagovali, jsou mými (nebo našimi) přáteli..co s tím? Denny (taky kamarád, přiznávám) napsal svůj pohled na desku, na to, co s ním dělá - nepsal recenzi jako takovou. Fakta ho pro tentokrát zas až tak nezajímala. Dal do ní i náš společný na hraně i za ní se pohybující humor (skinheadský básník). Pro mě osobně, a věřím, že i pro další členy kapely, je to, co napsal, silné...a chce se mi po tom tvořit tak nějak víc. Iluze o dokonalosti díla si ani tak nedělám/e. Toho bych se nebál
Cácorka  - ...   |90.177.139.xxx |12.11.2009 14:30:52
Zdravím všechny. To, že deska Zhasni oslovuje zejména přátele autorů a interperů přece není nic proti ničemu. Spíš naopak. Svědčí snad o její "opravdovosti". A já třeba se zájmem sleduju cestičky, kudy se ta deska od kamaráda ke kamarádovi šíří a jak lidi ovlivňuje, jak je oslovuje a hladí a pomáhá si srovnat své vlastní věci, které jsou v určité rovině tak podobné těm na desce. Takže pro mě ta deska vyjímečná rozhodně je, právě proto.
Stráša   |89.235.16.xxx |12.11.2009 16:37:10
Tak po delší době zase krásně poeticky pocitově napsaný článek na FT. Vůbec nevadí, že nejde o recenzi jako takovou, já například po takovémhle vyznání mám daleko větší chuť si CD poslechnout, než kdybych si přečetla o tom, kde kdo jakou napsal(či nenapsal) notu, slovo atp.
Takže díky a po první vlaštovce(klip Parcely na Měsíci) se chystám na hejno.
Dušan Vainer   |Registered |12.11.2009 16:56:50
No jo Strášo, vlastně máš pravdu... Stahuju trenky a beru zpět...
Michal Vaněk   |83.208.183.xxx |12.11.2009 20:36:37
Jen jestli nejsi slipař...
Stráša   |89.235.16.xxx |12.11.2009 23:17:07
Když beru v potaz, že asi tak 90% článků zde je subjektivně zabarvených, tak proč ne tento? Navíc je-li ještě tak umně napsán, tím spíš. Ale to nebylo ani přímo na tebe, Dušane, takže nech na hlavě(nebo na ...? )
Milan B.   |Registered |12.11.2009 21:52:21
Ahoj Kubo (a ostatní)
My se ani osobně neznáme, na vašem koncertě jsem nebyl (pokud nepočítám, tuším 2, soutěžní vystoupení). Dokonce mám naději vstoupit do síně Pitomosti, neb jsem vás, v diskuzi s jednou velmi přátelskou kapelou, zaměnil za jakési Juppovi chráněnce, co nehrají nic moc ("") . A přesto se mi CD líbí.
Kdybych si o něm s někým povídal, asi bych nebyl tak nadšený, jako autor. Kdybych o něm psal, asi bych našel místo, které mně nesedí. Ale ve výsledku se musím zařadit do jedné řady se zde chválícími přáteli.
Takže díky a nezhasněte.
Kuba Horák  - Milanovi B   |82.150.164.xxx |13.11.2009 09:02:42
Díky, Milane. A Juppovi chráněnci asi moc nejsme. Deska vyšla v březnu, jsou na ní poměrně známá jména (ne ta naše ), takže by to mohlo být pro toto medium i docela zajímavé... a v FaC bys recenzi hledal marně.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.11.2009 10:14:47
Já myslím Kubo, že se recenze na FC dočkáte, páč tam jim to trvá vždycky trochu dýl a nebo, zkuste někoho oslovit sami. Doporučoval bych Jirku Brabce.
Kuba Horák  - Lubošovi   |82.150.164.xxx |13.11.2009 13:08:16
Luboši, oslovovat někoho, aby nám napsal recenzi na desku, se mi upřímně trochu příčí. Pokud někdo dělá časopis jako soukromá firma, je jeho věcí, co si do něj dává a druhá strana to musí respektovat. Jsme v F@C zmiňováni poměrně často, za což jsme rádi. Ale právě ta dlouhá lhůta od vydání desky mi přijde tak trochu neprofesionální. Třeba u Epy de mye se my to taky zdálo dlouhé. Nevím, jak je tomu v jiných žánrech, ale nedokážu si představit, že by některé popové kapele vyšlo cd a my četli první recenzi tři čtvrtě roku poté. Nicméně kapela Zhasni je amatérským sdružením a tak to taky beru...Je fakt, že na nás nikdo neni tak zvědavý jako na Druhou Trávu, Nohavic atd. atd.
Kuba Horák   |Registered |13.11.2009 14:04:06
se MY to zdálo dlouhé je na přesdržku-)
MK   |193.179.126.xxx |13.11.2009 15:33:10
ad Stranďa: jo, ten nemá co dělat
ad Kuba: Někdy se recenzenti o album prostě neperou. Na některé je těžký něco napsat. Některé prostě jsou předběhnuty jinými a podobně.
Kuba Horák   |Registered |13.11.2009 15:42:22
Ok. Nechci, aby to vyznělo, že považuji naše cd za tak výjimečnou záležitost, které je nutně potřeba se věnovat, ale když už to označilo tolik lidí za povedený debut, považoval jsem za logické, že se tomu bude nějaká recenze věnovat v čase vzniku nebo krátce po něm. Jinak mě osobně stačí ty názory, co se ke mně dostaly...a jak jsem psal výše, v F@C zmiňováni a připomínáni jsme (M. Tesař, JmB, T. Hrubý, M. Keller) a díky za to.
MK   |212.71.128.xxx |14.11.2009 14:27:24
a v CR jste hraný ve FM
Kuba Horák   |Registered |18.11.2009 15:16:13
Že by Countryradio?-)
Slávka-vy-  - Už asi jo javascript:JOSC_emoticon(":-P")   |62.209.192.xxx |18.11.2009 15:46:53
právě ve Folkmenu jsem třeba já ukázky z Vašeho CD slyšela poprvé - a ne naposled, takže Folkomím pro mě pak byla jasná volba
... já vím, co je to jedna posluchačská duše, že jo...
Kuba Horák   |Registered |19.11.2009 09:05:09
Díky, Slávko. To potěší. Jsme samozřejmě moc rádi, že se "to" vysílá. Countryradio sleduje údajně skoro nejvíc posluchačů u nás...ale abych tolik nemazal Milošovi-), nejvíc jedeme Proglasu.
Michal Vaněk   |83.208.183.xxx |19.11.2009 11:05:07
Né...asi nás hrajou ve Frýdku Místku...
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |20.11.2009 07:13:37
ad MK: No a proto by jste se měl víc snažit pane správce. Ale takovýmto způsobem by ses taky připomínat nemusel, ty jeden ješito.
ad Kuba: Nevidím nic špatného v tom, když si nějaká kapela váží určitého recenzenta, aby mu řekla, zda by nenapsal na jejich CD pár řádek. I když to není obvyklý postup. A navíc je lepší dát CD někomu, kdo opravdu napíše recenzi (samozřejmě ať je jakákoli), jak má vypadat (Vlasák, Černý, Brabec ...), než někomu, kdo napíše jen nějakou svou dojmologii, viz článek. Ten termín se mi líbí, ten budu používat.
Jo a pro admina, taky mi to skáče jinam, než jsem původně chtěl, proto musím použít addy.
Kuba Horák   |Registered |03.12.2009 09:45:09
Tak přišel prosinec a hezká recenze od Jiřího Brabce je tu-) Jirky (samozřejmě nejen jeho) si vážíme, a tak nás jeho vidění potěšilo.
Stráša  - pro admina   |89.235.16.xxx |12.11.2009 23:20:33
To řazení příspěvků v diskuzi se mi jeví jako značně zoufalé, starý systém byl lepší. Proč např. když odpovídám někomu v diskuzi, se to zařadí až za reakci, která tam již visí a ne přímo za příspěvek, na který odpovídám? Díky.
jan-matěj rak   |90.177.50.xxx |13.11.2009 09:38:35
No mně naopak tohle připadá lepší, protože se v tom mnohem snáz najdou nové příspěvky. Když tu bývalo třeba osmdesát příspěvků a jeden přibyl, byl bych stihl napsat dslších 80 než ten jeden novej najít! Zaplaťpámbu za tohle!
Jirka   |89.24.7.xxx |13.11.2009 12:06:48
No ja bych velmi uvital, kdy to bylo jako za starych casu. Tedy moznost prispevky seradit bud podle souvislosti nebo podle data vlozeni.
Stráša   |89.235.16.xxx |13.11.2009 13:48:37
Ano? No to se mi právě nezdá, dřív byl nový příspěvek jasně označen, dnes se objeví pouze v upoutávce na hl.straně. A hlavně ty mezírky v sloupci, podle který se má poznat, kam příspěvek spadá, jsou tak nejasné, že dohledat, na co to vlastně byla reakce, je celkem problém. No budiž, když se vám to líbí...
Olina   |88.103.144.xxx |14.11.2009 13:36:12
"Kdo je muž s knírem píšící na březovou kůru? Ten, kdo ukazuje cestu v nouzi nejvyšší." Já tedy nevím, ale narozdíl od autora jsem v něm poznala stoprocentně Vlastu Redla...
Stráša   |89.235.16.xxx |14.11.2009 23:18:26
A nebyla to náhodou řečnická otázka?
Kuba Horák  - Olině   |94.113.14.xxx |17.11.2009 11:05:12
Olino, na te pisni jsou nejdulezitejsi refreny a mela by z ni byt citit nejaka pokora a to, ze nikdo na tom nasem svete neni cernobily. Jiste tam je i vyjadreni jisteho obdivu. O kom je a neni...to je, doufam, jedno.., i když tomu "narozdil od autora" nerozumim - ja prece nikde nerikal a nepsal, ze je to o tom, co ukazuje cestu v nouzi nejvyssi. Je to takova pohadka. Nejdulezitejsi na pohadce je - a zije, ziji tam dodnes..-)
Olina   |90.80.1.xxx |23.11.2009 14:56:38
Kubo, díky za hezkou reakci. Tím autorem jsem ale myslela autora článku - nepředpokládala jsem, že nevíš, o čem píšeš
Kuba Horák   |Registered |24.11.2009 13:16:30
Není zač, Olino. Já děkuju, že o těch písních přemýšlíš. Už chápu...této věty jsem si v recenzi nevšiml. Moje chyba. Denny ví. On tomu chtěl jen dát jiný rozměr. Díky a ahoj

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Srpen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
12131415
192022
2627 

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection timed out in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 150. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.09. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00