gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.07.2023 Utkané mosty – spojení pěti výtvarníků v unikátním prostoru Staré tkalcovny (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly

Stará tkalcovna je nádherná velká tovární hala s impozantní dřevěnou konstrukcí, kterou před řadou desítek let navrhl významný brněnský architekt Ferdinand Lederer. Řadu let se stává součástí festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

Letošní téma festivalu je „mosty“, proto jsou výtvarné instalace ve Staré tkalcovně symbolickými ostrovy a návštěvník mezi nimi prochází přes „utkané mosty“. Tentokrát se nového naplnění tkalcovny ujala pětice výtvarníků Matěj Forman, Jan Kindl, Jan Lamr, Pavel Tasovský a Lukáš Urbánek s přáteli. Hned při vstupu do Staré tkalcovny na Vás čeká VSTUPNÍ VIADUKT Matěje Formana a jeho přátel. Budete procházet OSTROVY DOKTORA RACKA Lukáše Urbánka, překvapením bude jistě ostrov „JEŠTĚ, ŽE JE … “ - PRO VLADIMÍRA JAVORSKÉHO. Výrazným ostrovem je také PTAČÍ SNĚM, instalace knihy Petra Síse a nezapomeňte na maják, tedy ztvárnění knihy Pavla Čecha a Radka Malého MOŘE SLANÉ VODY. V příšeří tkalcovny bude umístěn ostrov Jana Kindla SVĚTELNÉ OBJEKTY. Skutečný unikát zaplní velký kus tkalcovny, totiž společná velká instalace Jana Lamra a Pavla Tasovského „Z LESA A ATELIÉRU“.

Folkové Prázdniny - program
Folkové Prázdniny - program
V průběhu festivalu je Stará tkalcovna oblíbeným místem s tangovou tančírnou, kavárnou, knihkupectvím Dlouhá punčocha, dětským koutkem, biografem s filmy, které jen tak neuvidíte. Ale hlavně zde jsou výtvarné (grafická Edy Cupáka a omalovánky Lucky Valašky) a jedinečné hudební dílny s muzikanty vystupujícími na festivalu (Brushy One String z Jamajky, Woven Sounds z Íránu, Ross Ainslie ze Skotska, Ir Liam Ó Maonlaí s Kateřinou García). Přijede také básník Radek Malý, abyste si mohli vyzkoušet psát, jak psát poezii. A s výtečnými tanečníky přijede slovenská skupina Banda.
Proběhnou zde také čtyři festivalové noční koncerty od 23 hod. s jedinečnou atmosférou (Stano Palúch: Premeny – 24.7., Kacper Malisz (Polsko) – 25.7., Ryan Young (Skotsko) – 26.7., Time Travelers (Německo, ČR) – 28.7.).
Otevření prostoru Staré tkalcovny v areálu CETT/HABITAT (u řeky v Náměšti nad Oslavou) proběhne v neděli 23.7. po 13 hod., aby se zde konal program nedělního divadelního odpoledne od 14 do 17 hod. Pak od pondělí 24.7. do pátku 28.7. bude otevřeno od 9:00 do 16:30 a v sobotu 29.7. bude otevřeno od 9:00 do 14:00.
Zvláštní poděkování za poskytnutí Staré tkalcovny patří panu Janu Hejátkovi.

HUDBA V OBRAZECH A GRAFICE MAGDALENY ŘÍČNÉ

Brněnská architektka a výtvarnice je autorkou mnoha obalů a bookletů CD muzikantů, kteří na festivalu hráli, namátkou: Jitka Šuranská, Jiří Plocek, Marian Friedl, Hradišťan, Jablkoň, atd., atd. A letos na Folkovkách vstoupí i jako zpěvačka v zámeckém parku. Než tam na Lilium liste v pondělí 24. července zajdete, zastavte se v 16 hod. ve Výstavní síni Staré radnice na Masarykově náměstí v Náměšti nad Oslavou na vernisáži. Výstava bude přístupná od 23.7. do 31.8.

Hudební a divadelní scéna Šapitó

Hudební scéna Šapitó se koná od pondělí do pátku vždy ve stanu "šapitó" v zámeckém parku v cca 20:30. Představme si jejich výběr.
Postfolkové rodinné duo Hmlisto ze samoty pod Vtáčnikom a český písničkář Petr Linhart ze Sudet a jejich česko-slovenský dialog o soužití s přírodou a vztahu ke krajinám, kde žijí.
MDŽ – Muzikantky, dámy, ženy neboli skvělé zpěvačky, instrumentalistky, nápadité skladatelky a „holky pro každé počasí" Lucie Redlová, Beata Bocek, Eva Ludvík Kudrnová a Alžběta Jamborová.
Brněnský Jan Fic písničkář a jeho osamocený návrat k syrovým bluesovým kořenům.
Písničkář, muzikant, vyhledávaný textař a skladatel Ivo Cicvárek s kapelou Živo se směsí folkrocku, diska, rockových sedmdesátek, ozvěn moravských lidovek a poetiky Nerudy nebo divadla Semafor.
Od skupiny Folk Team uslyšíme to nejlepší z její padesátileté existence, tak že se můžete těšit na písně Mluvící kůň, Ptačí song, Evropa, Za pět minut pět nebo Motýlí hra. A samozřejmě spoustu dalších.

A ve vedlejším stanu v zámeckém parku najdete od pondělí 24. 7. do pátku 28. 7. vždy od 18:40 divadla pro děti.

Open scéna v duchu „mostů“ trochu jinak

Tradiční Open scéna letos dozná drobnou změnu. K mottu festivalu Mosty se náramně hodí barokní most přes řeku Oslavu. Pokud vše dobře půjde, tak by se jeden z koncertů vždy konal na mostě nebo v jeho těsné blízkosti. Samozřejmě, bude to ovlivněno počasím a dalšími vlivy, které v době psaní tohoto textu nedokážeme odhadnout.
První z koncertů proběhne vždy ve 14 hodin v kapli sv. Anny ve Špitálku, druhý potom na mostě nebo v jeho blízkém okolí v 16 hodin. A potom budete mít volnou cestu na hlavní program do zámeckého parku.
A zde je program:
Pondělí 24. 7.
14.00 Andy Minet, 16.00 Mošny
Úterý 25. 7.
14.00 Duo Klára Veselá (akordeon, zpěv) a Martina Komínková (flétny),16.00 Kiksylend
Středa 26. 7.
14.00 Listověj,16.00 Pavel Čadek
Čtvrtek 27. 7.
14.00 i 16.00 Textová dílna Slávka Janouška
Pátek 28. 7.
14.00 Roman Hampacher, 16.00 Mosty

37. ročník mezinárodního multižánrového festivalu představuje znovu zasvěceného průvodce po známých i neznámých hudebních krajinách a mnoho dobrých důvodů, proč je navštívit. Dočkáme se výkvětu z britského a irského folku, unikátních projektů, dechberoucích umělců i těch, co nás divoce roztančí a samozřejmě toho nejlepšího z domácí scény.

Festival v sobotu otevře úvodním koncertem Grammy oceněný a světově proslulý argentinský soubor Quinteto Astor Piazzolla šířící v mistrovském podání odkaz jednoho z největších skladatelů historie. Tango nuevo přitom kvintet hraje tak, jak to Piazzolla po muzikantech vždy vyžadoval: odevzdává té hudbě duši.

Za motivací nacházet pro anglický a irský folk nová východiska a zpochybňovat předsudky o tradiční hudbě, coby artefaktu minulosti, hledejme odvážlivce neberoucí žádné kánony doslova. A protože takové má dramaturg neustále v hledáčku, můžete se dopředu těšit na fenomenální skotské dudáky Brìghde Chaimbeul a Rosse Ainslieho, které doprovodí irský kytarista Steven Byrnes. Oslní vás také trojice zpěvaček a multiinstrumentalistek Lady Maisery nebo nad tradiční velšskou hudbou moderně levitující trio VRï. Přidejme hráče na bouzouki a zpěváka od pánaboha Daoirí Farrella z Irska a je nad slunce jasné, že pověst takřka výhradního dovozce podobných folkových zázraků si festival udržel i letos.
Do sekce takzvaných lahůdek se řadí slavný irský zpěvák a hudebník Liam Ó Maonlaí, který si s Kateřinou García odvážně troufl na písně galicijského trubadúra ze 13. století Martina Codaxe. Rytmicky strhující hudbu z italského kraje Salento představí vynikající zpěvačka Rachele Andrioli a pokud chcete slyšet blues na jednostrunnou kytaru z Jamajky, nevynechejte v programu Brushy One Stringa s hlasem drsným jako štěrk. Hudba pro violoncello, svůdný hlas, jazz, tango a kubánské bolero - to je báječná Anna Carla Maza, aktuálně hvězda snad všech světových festivalů. Jak se hraje countryrock s bluegrasem v Jihoafrické republice vysvětlí skupina Congo Cowboys a když přijde řeč na energickou směs beninského voodoo, jazzu, funky, afrobeatu a soulu s patinou 70. let, málokomu nenaskočí mezinárodní osmičlenná formace Helsinki-Cotonou Ensemble.

Cílem hudebního projektu Woven Sounds hudebníka a etnomuzikologa Mehdi Aminianiho je snaha zachytit vytrácející se tradici jedinečných pracovních písní z Íránu určených ke tkaní koberců. Na koncertu spojuje melodickou hudbu a hráčskou virtuozitu s uměním tkaní. Nenahraditelnou členkou ansámblu je totiž zpívající íránská tkadlena Maryam Sadat Abtahi. Zpěvačky a hudebnice Natalie Rybka-Parkhomenko a Marie Oneshchak do svého pojetí ukrajinské lidové hudby zanesly zkušenosti ze scény lvovského avantgardního divadla Les Kurbas, od kterého přejaly i název Kurbasy. Experimentují s hlasy a zvuky nástrojů, prostor zaplňují nezvyklou atmosférou a posluchače vtahují do transcendentálního zážitku.
Ani letos nebude na Folkových prázdninách chybět tradiční rezidenční setkání výjimečných hudebníků. Letos pod názvem Housle nad Oslavou za účasti Stano Palúcha, Kacpera Malisze z Polska a skotského virtuóza Ryany Younga.
O čem si zpívá Česko-Slovensko, se dozvíme od Jiřího Pavlici s Hradišťanem, Karla Plíhala, dua Telemannia, rodinného sdružení Lilium liste, Druhé trávy s Robertem Křesťanem, Mirka Kemela, s nímž dorazí Marie Puttnerová, běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski a Vladimír Javorský, nebo slovenské skupiny Banda.
U jedné z nejvděčnějších položek programu stačí zmínit pouze titulek: Orchestr Folkových prázdnin nabírá už potřetí na velké síle.
Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium Od folkloru k world music a těšit se samozřejmě můžete na Noční koncerty, v nejednom případě volně přecházející v jamování u ohně v kempu.

Folkové prázdniny

Náměšť nad Oslavou
22. července – 29. července 2023


Sdílet na...
Kam dál?

» Výběr toho nejlepšího ze současného britského folku na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny: Hnízdo múz se 200 dílnami (Michal Schmidt)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny proběhne 22. – 29. července 2023 (Michal Schmidt)

» Hudební lahůdky na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Změna zahajovacího koncertu 37. ročníku festivalu Folkové prázdniny (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib