gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.11.2018 Koncert Traperů (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

aneb Jízda modrou trávou

Restaurace U Dvořáků v brněnském Komíně byla svědkem mnoha historických, ba přímo dějinných událostí. K těm výrazně povedeným patřil středeční koncert příležitostně vystupující sestavy skupiny supermuzikantů Trapeři. Ta navazuje na historii slavné sestavy z počátku let sedmdesátých, kdy toto těleso vzniklo z popudu Roberta Křesťana a Pavla Petržely. Historický milník v dějinách bluegrassu je poněkud obtížné stanovit, neboť sami otcové zakladatelé neví přesně, zda začali v roce 1971 nebo 1972. Což ovšem nijak neubírá na významu této vpravdě dějinné události.
Páca, Krab a Šlach
Páca, Krab a Šlach
foto: autor
Večer, nesený průvodním slovem Robertovým, připomněl důležité kapitoly z historie skupiny, která byla v centru hudebního dění a z níž vyšly výrazné hudební osobnosti a tvůrci. Ať už je to Robert „Šlach“ Křesťan či Pavel „Páca“ Petržela, kteří prošli brněnskými Poutníky v čase jejich největšího tvůrčího vzletu a ovlivnili spolu s dalšími členy té tvořivě nejsilnější sestavy velmi výrazným způsobem žánr country a bluegrassu u nás. Tady se k nim připojil Luboš Malina a spolu také dali základ novému žánrovému směru, tedy newgrassu. Jejich spolupráce trvá dodnes a je to cesta, provázená samými skvostnými kousky. Další emeritní Traper Tomáš „Krab“ Buzek se svým dobrem i foukací harmonikou a osobitým vokálem je zkušeným matadorem brněnské bluegrassové scény a spolutvořil zvuk mnoha významných sestav. Jmenujme například Vědro, které vedl další člen sestavy, excelentní basista Petr „Pedro“ Surý. Jeho hudební cesta procházela spoluprací s Javory Petra Ulrycha i filharmonií, což přispělo k rozšíření možností žánru o invenční vklad z jiné hudební dimenze. Jeho texty pro různé bluegrassové kapely také doplnily v mnoha barvách paletu barevné nabídky hudebních kousků v podání různých brněnských sestav.

Láďa Loudil Hošek
Láďa Loudil Hošek
foto: autor
Celou brněnskou hudební scénu v dobách let sedmdesátých a osmdesátých sice provázela určitá míra rivality, ale také velmi přátelská spolupráce a kamarádství nejen na hudebních scénách. Ta položila základy hudebním nápadům, které se dnes v příležitostných vystoupeních objevují nejen u Traperů, ale i u jiných hvězdných či planetárních sestav. Ať už je to Druhá tráva či Sakrapes nebo řada dalších seskupení, poznamenaných dotykem žánru BG.
V průběhu večera doplnil hudební produkci svou životem prodchnutou poezií Láďa „Loudil“ Hošek, který naštěstí není zasažen moderním trendem genderových přístupů a rozhodně by znamenal otřes pro všechny fanynky MeToo nejen zpoza oceánu. Velmi půvabný byl text, sloganovitě připomínající bohatou textovou úrodu z éry Traperů – nejen pamětníci si uvědomili bohatost tvorby traperských textařů a to významný podíl Roberta Křesťana i dalších, ale i hluboký obsah i prostory poetických krajin v textech obsažených. Takže jsme se prošli kolem těch, co srkali mošt stéblem trávy, zahlédli cínové vlny, promluvili s kecavým ďáblem, pohlédli do života Jesse Youngera a dostali facku od silnice, ptali se co dělat mám, aby si pak nalili na tři prsty whisky i zažili mnoho dalšího. Některé texty z počáteční éry Traperů se různě hrají dodnes a jsou stále hluboce přesvědčivé. Za všechny je pro mne stálicí Pojďme se napít, který svým začátečním veršem „Pěkně tě vítám, lásko má, tak trochu zpitá a víc soukromá….“ směruje text do silné poetiky a obývá vesmír, tvořený hvězdami jako je Joni Mitchell, Bob Dylan nebo Dylan Thomas.
Pedro a Máča
Pedro a Máča
foto: autor
Ruku v ruce s kvalitou textů jdou i excelentní hudební výkony ať již Luboše Maliny na banjo a příležitostně kaval, Pavla Petržely a jeho mandolíny, Tomáše Buzka s foukacími harmonikami a dobrem, basou Pedra Surého i kytarou Roberta Křesťana (oproti původnímu banju, které v začátcích v sestavě Traperů hrával). A vše samozřejmě rámuje Robertův zpěv, doplněný vokály dalších členů – vynikajícím kouskem s vokálním nasazením všech členů sestavy byl spirituálově-gospelový song I gonna beside my Jesus z repertoáru Vědra. I další kousky dokumentovaly skvěle hudební kvality, která dala také v instrumentálkách vyniknout sólovým partům hráčů. Publiku chvíli trvalo, než si upamatovalo dobrý zvyk, odměnit sóla potleskem (což jazzoví fanoušci o den dříve Laco Deczimu a jeho Cellule dopřávali již od začátku), ale postupem večera diváci roztáli a nadšeně aplaudovali.
Cesta traperským repertoárem prošla i body legendárními – dotkla se hvězd žánru (Kris Kristofferson, Bob Dylan), aby pokračovala k vlastním autorským kvalitám. A diváci to radostně kvitovali, u známějších textů se publikum odhodlalo i k decentnímu vokálnímu doprovodu. Skvělá nálada v sále i na pódiu byla rozhodně více důsledkem přísunu hudebních kvalit než restauračního prostředí. A zvuk i světlo Chrise Schuta a Zbyňka Kříže dalo všem tónům patřičný výraz.
Závěr večera patřil po třech přídavcích (kromě jiného i mladým optimismem hýřící Cigarety a whiskey) družné debatě všech přítomných – protože vlastně všichni patří na jednu velkou louku, plnou té nejmodřejší trávy. A jízda v ní, to je panečku jízda!

Sdílet na...
Kam dál?

» Nezmaři na Musilce (Vladimír Béďa Halm)

» Brněnská Country Fontána aneb Co vytrysklo ze zdrojů starého pivovaru (Vladimír Béďa Halm)

» Žalman & spol. na Musilce aneb zpráva o zastávce cestujícího muže v Brně (Vladimír Béďa Halm)

» Nezmaři 40 let na hudební pouti (Vladimír Béďa Halm)

» Klíč slavil na Musilce 35 let (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib